Прочитај ми чланак

Кључа у Скупштини: Нижу се увреде, посланици СНС бесни због подршке опозиције за..

0

Седница Скупштине Србије на којој се расправља о предлогу буџета за 2023. годину наставља се и данас. Јучерашње заседање обележиле су увреде између представника власти и опозиције, али и читав низ опомена који је изрекао председник парламента Владимир Орлић. Искључиво на рачун посланика из опозиционих редова... Данашњој седници не присуствују ни премијерка Ана Брнабић, ни министри.

14:09

Пауза од сат времена

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић најавио је паузу у раду парламента у трајању од сат времена. 

13:55

Борко Стефановић: Све ће поскупети 25 одсто

Потпредседник Странке слободе и правде и посланик Уједињених Борко Стефановић рекао је да планирани буџет за 2023. годину само потврђује инфлацију, те да ће све поскупети 25 одсто. 

13:39

Снежана Пауновић открила шта су из Двери добацивали Брнабић

Потпредседница парламента из редова СПС Снежана Пауновић осврнула се на увреде које су јуче изрекли посланици Двери на рачун премијерке Ане Брнабић, након чега им је она искључила микрофон јер је у том тренутку председавала седницом. Због тога, је како каже, на друштвеним мрежама освануо кратак филм, у којем се износе увреде на њен рачун.

„Кажу између осталог да сам Вучкова кучка, колега Јованов ако имате дилему ко је Вучко, цитирам „тапшите будали док она прима плату и у Пећи и у Београду и помаже Вучићу психопати да распродају Србију“. Други кажу „кучко ти подржаваш усташицу“. У Пећи никад нису живеле кучке, није да нисмо знале да уједемо, али за врат, а не за ногу. И не реагујем ја као кучка, имуна сам ја на нећу да кажем… „, рекла је Пауновић, а затим је рекла шта су посланици Двери добацивали Брнабић током јучерашње седнице: 

„Шта ти коме има да кажеш усташка лезбејко? Е, зато сам искључила микрофон, не мислим да имамо право у набоју сопствених емоција свашта кажемо“. 

12:45

Драгана Ракић: Да ли је тачно да децу исељавате у шуму, да би дали парцелу свом инвеститору?

Заменица председника Демократске странке Драгана Ракић рекла је да је ова власт рециклирала кадрове бивше власти. 

„Погледајте ко данас седи у влади, рециклирани министар Синиша Мали који је део сваке власти од 2000. године, хвалио се својој бившој супрузи Марији Мали да је рушио по Савамали. Кад не руши, он псује мајку нама посланицама, то могу ја могу лично да сведочим. Доказани лажни доктор наука Синиша Мали би могао да нам објасни одакле му новац за 24 луксузна апартмана у Бугарској и зашто му побогу треба 45 рачуна у банкама, осим ако нешто не жели да сакрије и муља. Још један рециклирани министар је Горан Весић, а и сама председница Владе Ана Брнабић и сама је јавно признала да је била гласач ДС, Млађан Динкић је такође у власти, њега је лично изабрао Вучић да му буде финансијски саветник. Зато морам да вас питам, када говорите о томе да сте 2012. године кад сте дошли на власт затекли празну државну касу, зашто сте узели људе који су бринули о тој каси до 2012“, упитала је Ракић и поставила следеће питање Синиши Малом: 

„Да ли је истина да се исељавају деца са сметнајама у развоју из центра у Руми, да се селе у шуму, да би инвеститори блиски СНС добили парцелу на којој се налази овај центар? Зато посланици ДС неће гласати за овај буџет. Децу вам нећемо опростити“, рекла је Ракић.

12:15

Лазовић: Нешто наивно, дечије у мени…

Шеф зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић обратио се потпредседници скупштине Сандри Божић. 

„Сваки пут кад седнете у ту столицу ви или госпођа Елвира нешто наивно, нешто дечје у мени ми да наду да ћете се понашати другачије од господина Орлића, али ме ви брзо демантујете, али овде људи пише да реплика постоји. Шта ће да вам се деси ако саслушате два минута шта има да вам се каже“, рекао је Лазовић. 

„О реплици одлучује председавајући, седите молим вас, нисте добили реч, ван микрофона говорите“, одговорила је Божић. 

12:08

Јованов поручио Ћути: Имаш више рубина у себи него сеико

Јованов је наставио са увредама на рачун опозиционих посланика, па је појединима рекао да се „чују све до њега у сваком смислу“, а посланику Александру Јовановићу Ћути је добацио: 

„Ћуто кад пре. Тек је пола 12, имаш више рубина у себи него сеико“, рекао је Јованов.  

12:01

Јованов опет провоцира: Боро како је иза браве, дођи, ајде дођи…

Посланик СНС Миленко Јованов искористио је и ову прилику за провокације на рачун посланика Народне странке Борислава Новаковића: 

„Боро како је иза браве, како звучи „шкљоц“? Шта је било, шта је било“, питао је Јованов провоцирајући Новаковића, да би после његовог одговора потпредседница скупштине Елвира Ковач која је у том тренуту председавала парламентом изрекла опомену потпредседнику Народне странке. 

„Управо сте користили ружну реч“, рекла је Ковач, а Јованов је наставио: 

„Дођи, ајде дођи, кад већ једном јеси“… 

11:49

Посланик СНС махао насловним странама Данаса

Посланик СНС Александар Марковић назвао је Срђана Миливојевића НАТО локатором, тражио детаље о злоупотребама потпредседника Народне странке Мирослава Алексића у општини Трстеник, а затим се устремио на дневни лист Данас.

„Да укажем како изгледа медијски мрак. Овде су насловне стране Данаса у последњих месец дана“ рекао је Марковић и показивао карикатуре са насловних страна овог дневног листа. 

11:45

Мрак у Србији без слободних медија: Посланици опозиције подржали Н1 и Нова С

Посланици опозиционих странака подржали су данас у Скупштини Србије телевизије Нова С и Н1 тако што су током седнице устали и подгли папире са натписом: „Мрак у Србији без слободних медија“.

Телевизије Н1 и Нова С, уместо програма, од поноћи емитују телоп са црним екраном на коме је исписана порука “Мрак у Србији, без слободних медија”.

Због њихове акције, побунио се посланик СНС Миленко Јованов, који је тражио да од председавајуће Елвире Ковач да обезбеди „ред у сали“. Напредњаци су добацивали да се посланици опозиције казне и да сви добију опомене.

11:36

Тепић: Хоћете ли пету фреквенцију дати Куриру, слепило тотално да буде

Шефица посланичке групе Уједињени Мариника Тепић подсетила је на скандалозно сазивање ове седнице.

„Орлић је од шефа писарнице Горана Стојановића правио будалу да претрчава булеваре, да иде на неку другу писарницу и да спушта главу када у холу сретне неког од нас из опозиције. Јер зна о каквом се маневру, злоупотреби правила и пословника ради. Питање за председника скупштине је које су тачно адресе свих писарница Скупштине Србије закључно са данашњим даном? Да ли су у плану неке нове писарнице сталне, привремене, покретне, дислоциране? Да ли ће нека писарница да буде и на Андрићевом венцу, ево она је најближа, може и ваздушним путем да се упути. Хоћемо конкретне одговоре на та питања и да нам не вређате интелигенцију више“, рекла је Тепић и додала: 

„Вређате грађане Србије, па нису људи глупи, они виде све… Иначе се не би потрудили да задавите све слободне медије. Каже Орлић Лазовићу „ви хоћете медије“. Да, зашто не бисмо хтели медије. Да ли је извештавање јавно неки противзаконит посао? Јел то нека тајна ствар, како је доживљава СНС. Па СНС је прва подавила слободне медије, па посланици СНС у овој сали пуна уста увреда за слободне и незавидне медије. Па вама смета и то што смо једва добили пренос на РТС 2 и то вам смета па нам не дате да предамо допуне дневног реда. И то вам је пуно, та три минута је пуно. Па ово је скандал, па ви људи ништа не разумете“, рекла је Тепић.

Упитала је и да ли је у плану да се пета национална фреквенција додели телевизији Курир.  

„Хоћете и пету фреквенцију да дате вашем приватнику Жежељу и ТВ Курир, пошто сте већ две фреквенције дали бизнисмену СНС и није вам довољно. Пошто се Пинк, телевизија бешчашћа рекламира из Скупштине. Покушавате за динар да угурате Телеком у све домове, слепило комплетно да буде. То сад зовете балансирано новинарство. Неће људи то да гледају, неће Београд то да гледа“, закључила је Тепић. 

11:18

Мирослав Алексић: Бојите се Савамале, Јовањице, Крушика…

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић упитао је Орлића зашто унижава парламент, зашто је укинуо пословник и зашто подржава криминал коју спроводи власт. 
Мирослав Алексић Фото: Принтсцреен/РТС 2

„Власт је укинула Устав, то је урадио лично Вучић. Влада и Ана Брнабић газе законе, а Орлић гази пословник јер онемогућава да обављамо своју дужност а то је контрола рада извршне власти. Ако мисли да ћемо ћутати на правно насиље које спроводите, будите сигурни да нећемо. Трећу седницу покушавамо да предамо захтеве за допуну дневног реда, трећи пут не успевамо. Чега се бојите? Бојите се да даље причамо о одговорности оних који су порушили објекте у Савамали, о ономе што се дешавало у фабрици Крушик, како је опљачкан, па продат ПКБ вашим арапским пријатељима за 100 милиона евра… Бојите се да причамо о Јовањици, како криминалца штити цела држава укључујући правосуђе, председника, премијерку, адвоката Ђуку и све ваши медији“, рекао је Алексић. 

11:07

Миливојевић: Орлић је побегао, то је кукавичлук

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић такође је имао питање за Орлића.

„Он је побегао из сале и то је слика и прилика СНС. Они ће да кажу да је имао нека хитна посла, али он је побегао из сале демонстрирајући кукавичлук СНС. Они не смеју да дозволе формирање анкетног одбора о убиству Оливера Ивановића. Кад год се помене Оливер Ивановић побегну у под. Жалосно је што Орлић не сме да разговара са опозицијом Кад сазове колегијум он га сазове пола сата раније. Он је желео да буде гори председник Скупштине од Маје Гојковић, ми ћемо му то омогућити“, рекао је Миливојевић.

10:52

Ћута: Господине Орлићу како сте данас, фрка а?

Посланик посланичког клуба Заједно – Морамо Александар Јовановић одржао је „лекцију“ председнику Скупштине Владимиру Орлићу.

„Господине Орлићу како сте данас? Једно питање за вас, шта тачно осећате кад кршите пословник? Приметио сам да бескрајно уживате у томе. Да ове људе кињите, да кршите оно због чега сте овде. Знате ко вас је поздравио? Рудари из Ресавице, они што сте им забранили да одрже конференцију у холу Скупштине. Поздравио вас је и професор Владан Ђурђевић, и њему сте забранили да се обрати новинарима кад је Београд био најзагађенији град. Знате ко вас је још поздравио? Ја вас гледам господине Орлићу, гледајте и ви мене. А добро, нећете, океј. Професор Ратко Ристић, проректор Универзитета у Београду. Њему сте онемогућили да говори кад сте прекинули пренос седнице Одбора за заштиту животне средине у Лозници. И даље вас посматрам, господине Орлићу. Вас гледам, да. Питам вас зашто то радите?“, рекао је Јовановић и додао: 

„Ко сте ви да народним представницима онемогућавате да кажу шта имају. Шта је, фрка а? Да ли мислите да ћемо ми мирно то да гледамо како нас све малтретирате и злостављате? Ја вас молим за мало тишине у атмосфери. Где је несатло 38.000 потписа грађана Србије који траже од државе коју ви представљате да се овде покрене тема о трајној забрани ископавања литијума? Где су кутије с потписима? Кажу у писарници код Орлића у кабинету, ја питам Милимира да ли има неких кутија. Онда кажу видите у РИК-у, па питамо у РИК-у. Па тих 38.000 грађана ће да вам дође овде да вас пита где су те кутије“.  

„Друго, рудари из Ресавице хоће да сниме овде један спот. Пошто видим да овде снимају реномиране културне раднице, говорим о Јовани Јеремић, пошто је очигледно да девојку чека Холивуд. Е, ја ћу да доведем рударе из Ресавице да снимимо један спот, са темом колику ти рудари примају плату. По ком закону је једној водитељки дозвољено да снима спот у скупштини, а браните да овде говоре професори, рудари? Који сте ви цар господине Орлићу. Врло сте јаки на том дугмету“, рекао је Јовановић и најавио акцију опозиције којом ће се супротставити томе што им се не дозвољава да говоре на седницама.

10:16

Лазовић пита Орлића: Је’л то моћни СНС?

Шеф зелено-левог посланичког клуба Не давимо Београд – Морамо Радомир Лазовић тражио је објашњење од Орлића зашто опозиција не може да говори на седницама и упитао га је да ли ће укинути право на реплику.

„Због чега користите закулисне радње како бисте учинили да опозиција не може да поднесе захтеве и зашто се моћни СНС, фабрика промена у овој земљи, утркује за секунд један да опозиција не може да поднесе захтев за допуну дневног реда? Због чега по хитном поступку заказујете седницу? Објашњење није да би било брже, већ нешто озбиљније. Рећи ћу вам зашто – јер се плашите опозиције. Минут по минут, секунд по секунд се трудите да уштрбнете од опозиције. Је’ л то тај моћни СНС“, упитао је Лазовић. 

09:44

Мирослав Алексић: Задужили сте Србију више него сви после Тита заједно

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је јуче да власт планира „невиђену пљачку буџета“ за 2023. годину и да је корупција попримила незамисливе размере, а да је „режим СНС-а задужио Србију“ више него све владе у последњих 40 година.

09:42

Сукоб Брнабић и посланика Двери: Ко је господин, а ко неофашиста

Бурна расправа водила се јуче између премијерке Ане Брнабић и посланика Двери Бошка Обрадовића, Ивана Костића и Борка Пушкића, у којој је председница Владе названа „господином“ након што је овај покрет окарактерисала као неофашистички. Расправа је завршена тако што је посланицима Двери председник парламента Владимир Орлић изрекао опомене.

09:39

Ћута делио летке Брнабић и министрима

На самом почетку јучерашње седнице посланик посланичког клуба Заједно – Морамо Александар Јовановић Ћута изашао је из посланичке клупе, пришао премијерки, министрима и председнику парамента и подсетио на народну иницијативу коју је потписало око 40.000 грађана Србије да се трајно забрани ископавање литијума у Србији. Иако је предата скупштини, ова иницијатива никако да се нађе на дневном реду, што би по закону морало да се деси.

Јовановић је поделио премијерки, министрима, председнику и потпредседницима парламенте летке, након чега га је председница Владе Ана Брнабић оптужила да је „лажни еколог“, јер су леци били штампани на сјајном, а не на рециклираном папиру.