Прочитај ми чланак

Кипар: Никада нећемо признати Косово!

0

Београд — Министар правде Кипра Лукас Лука пренео у разговору с потпредседником Владе Расимом Љајићем чврст став Кипра да никад не призна независност Косова.


Он је, на почетку српско-кипарског самита у Београду, истакао да да је једини исправан пут у решавању косовског питања поштовање норми међународног права.

Љајић је Луки пренео захвалност кипарској влади на подршци коју та држава пружа Србији у процесу европских интеграција, као и на принципијелном ставу Кипра да не призна једнострано проглашену независност КиМ.

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Љајић је са Луком, који заступа и кипарског министра индустрије, трговине и туризма, разговарао о унапређењу укупних билатералних односа Србије и Кипра, као и о могућностима за проширивање привредне сарадње и повећања обима робне размене.

Љајић и Лука сагласили су се и да добри политички односи две земље треба да буду пропраћени и адекватним нивоом привредне сарадње. Саговорници су се сложили и да велики простор за унапређење економске сарадње постоји у областима пољопривреде, прехрамбене и фармацеутске индустрије, инфраструктуре и туризма.

Љајић и Лука су се сагласили и да би организовање пословног форума две земље у трећем кварталу ове године било одлична прилика за успостављање бољих контаката привредника Србије и Кипра, као и за дефинисање конкретних облика сарадње.

Сусретом Љајића и Луке почео је први српско-кипарски самит у Београду. Потом су разговарали шефови дипломатија две земље Иван Мркић и Ерато Козаку-Маркулис и директор Канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић и стални секретар кипарског Планског бироа Јоргос Георгију.

Пајевић је на састанку поручио да је Влада Србије одлучна да настави са решавањем питања односа са Приштином, уз подршку ЕУ.

„Кипар подржава Србију на путу ка чланству у Европској унији и одлучни смо да вам и убудуће будемо на располагању са нашим искуствима и експертизом у овој области“, рекао је Георгију.

Пајевић је обавестио кипарске саговорнике и о активностима које влада предузима у процесу европске интеграције на усклађивању домаћих прописа и стандарда са правним тековинама Европске уније, саопштила је Канцеларија за европске интеграције.

Размотрене су могућности сарадње у овој области, пре свега начини на које би Кипар могао да на експертском нивоу подржи Србију како би процес приступања био што је могуће ефикаснији.

Након одвојених састанака министара две земље предвиђен је сусрет председника Србије и Кипра, Томислава Николића и Димитриса Христофјаса. Николић ће том приликом уручити орден Христофјасу, као знак захвалности за пријатељску међународну сарадњу, подршку и помоћ Кипра Србији. Потом је предвиђено да двојица председника дају изјаве новинарима.

После разговора с Николићем, кипарска делегација предвођена председником Христофјасом, састаће се с премијером Ивицом Дачићем. Затим је пленарна међудржавна конференција на којој ће учествовати министри две земље, уз председавање Христофјаса и Николића.

Кипарско министарство спољних послова најавило је и потписивање неколико међудржавних споразума.

У Христофјасовој пратњи су министарка спољних послова Ерато Козаку-Маркулис, министар правде Лукас Лука, министар за комуникације и рад Ефтимиос Флуренцу и стални секретар кипарског Бироа за планирање Јоргос Јоргиу.

 

(Бета, Танјуг)