Прочитај ми чланак

Кипар неће признати КиМ

0

cyprusFlag

Министар спољних послова Кипра Јоанис Касулидес о даљој политици према КиМ и европском путу наше земље: Не смеју се накнадно мењати критеријуми за пријем Србије у ЕУ.

Кипар је међу оним земљама које на сваком састанку унутар европске администрације чврсто бране позицију статусне неутралности ЕУ према косовском питању и истичу свој став да не признају једнострано проглашену независност јужне српске покрајине.

ДИЈАЛОГ ВАЖАН ЕЛЕМЕНТ 

* Хоће ли коначни резултати дијалога с Приштином пресудно утицати на пут Србије ка Европи?
– Тај дијалог који олакшава Брисел је најважнији елемент на европском путу Србије.
Познато је да је Кипар непоколебљиви присталица тог процеса.
Одајемо признање Србији на важним корацима које је предузела на спровођењу споразума од 19. априла.

Важна позиција званичне Никозије се огледа и у тренутним разговорима који се воде око израде преговарачког оквира са Србијом, као и око отпочињања преговора за Споразум о стабилизацији и придруживању с Приштином, с циљем да се не дозволи да на мала врата буду прогурани захтеви појединих чланица који би довели до свршеног чина и нових условљавања Београда када је реч о статусу КиМ.

Шеф дипломатије ове нама пријатељске земље Јоанис Касулидес, у интервјуу за “Новости”, наглашава да је став Кипра по овом питању јасан и да се не мења.

* Европским саветом тренутно кружи “папир” коју су сачиниле Немачка и Велика Британија, а којим се тражи да односи с Косовом буду стављени у центар преговарачких оквира са Србијом…

– Чињеница да је Кипар једна од пет земаља чланица ЕУ које не признају Косово, одређује наш став о незваничном документу који су поднеле Велика Британија и Немачка. Наш став о преговарачком оквиру за приступне преговоре за чланство је веома јасан: Кипар подржава отварање преговора са Србијом, што треба да буде засновано на бази остварених сопствених заслуга. Њихов темпо ће зависити од напретка Србије у испуњавању услова за чланство у ЕУ.

* Шта би, по вашем мишљењу, требало да садржи преговарачки оквир?

– Критеријуми за чланство, а нарочито критеријуми из Копенхагена, и условљеност из процеса стабилизације и придруживања, требало би да буду примарна ствар на основу које се процењује напредак Србије. Не желимо да Београду наметнемо било каква додатна условљавања и сматрамо да приступ статусне неутралности, од Европске уније, треба да се огледа у тексту преговарачког оквира.

* Хоће ли се пронаћи јединствено решење за преговарачку платформу?

– Поменути незванични документ одсликава националне позиције држава чланица које су његови аутори. Ипак, наш циљ као партнера унутар ЕУ је да, често с различитих позиција, увек пронађемо терен разумевања и постигнемо најмањи заједнички именитељ који ће довести до консензуса.