Прочитај ми чланак

КИДАЈУ ЗА ВУЧИЋА Шта спаја Ирену Вујовић и Андреу Радуловић?

0

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која није успела како треба ни да прочита предлог правилника о начину и условима за мерење количине испитивања квалитета отпадних вода у Скупштини, иначе важи за једну од омиљених чланова Српске напредне странке. Имајући у виду њене јавне наступе, али и наступе других високопозиционираних чланова СНС, попут заменице председника Градске скупштине Андрее Радуловић, поставља се питање чиме су заслужиле јавне функције и каква порука се шаље јавности?

– Предлог павилника о начину и условима за мерење количине испитивање квалитета отпадних вода и њиховог утицаја на реципи… реципијенте и садржини извештаја о извршеним мерењима – покушала је Вујовић да прочита написани текст, а пошто није успела почела је да се смеје.

Међутим, нису се овде завршили министаркини гафови. Она је српску општину Ковин преименовала у „ковид“, па када је схватила шта је изговорила, опет је почела да се смеје.


– Општине Кладово, Нови Бе…бе Бечеј, Беочин, град Крушевац, град Сремска Митровица, општина Косјерић, град Бор, град Шабац, град Крагујевац и општина ковид – рекла је Вујовић, након чега је опет уследио смех.

Оно што је прилично изазвало пажњу јавности је што овај наступ новопечене министарке никако није био репрезентативан, нарочито не за некога ко обавља високу јавну функцију у држави. Али, оно што је још чудније је како се министарка понела према чињеници да је направила толико гафова у једном излагању. Уместо да се сконцентрише на текст који треба до краја да прочита, она је одлучила да се „све пребаци на смех“, иако је у питању било прилично озбиљно излагање.

Међутим, чињеница да се Вујовићева Српској напредној странци придружила 2008. године, да је била чланица Главној одбора, а онда и чланица Председништва од 2016. јасно је да ужива велико поштовање у странци. О томе сведочи и чињеница да је након избора 2012. и 2014. изабрана за народну посланицу, а после избора 2014. је именована и за помоћницу тадашњег градоначелника Синише Малог, и то задужену за област друштвених делатности. Када је Агенција за борбу против корупције саопштила да не може да обавља две јавне функције, дала је оставку на посланички мандат.

После локалних избора 2016, изабрана је за председницу општине Савски венац, а иако се њено име 2018. помињало и за градоначелницу Београда, она је након избора 2020. постала министарка заштите животне средине.

Можда министарка не зна да прочита текст, нити да се представи у најбољем светлу српској јавности, али, једно је сигурно, министарка зна у сваком тренутку да стане у одбрану председника Србије Александра Вучића, а то је очигледно, једино што се цени у актуелној власти.

Тако се пре неки дан огласила и тражила најстрожу осуду за праћење породице председника Вучића, али и истакла да „сви који су у томе учествовали би требало да одговарају у складу са законом“. Она се такође осврнула и на „борбу са мафијашком организацијом“, међутим, никако није јасно зашто се тачно она као министарка екологије овим поводом оглашавала?!

Међутим, министарка Вујовић није усамљени случај у Српској напредној странци која не зна најбоље да се представи. Њена страначка колегиница, иначе заменица председника Скупштине Андреа Радуловић позната је у јавности како неко ко „измишља нове речи“. Тако смо од ње успели да чујемо да постоје они који „истачу своја мишљења“, али и да постоје неке речи попут „презузештвиша“, „комукације“, „коинтинуирани“, „одштетити“, „посецити“, „злочинама“ „малвершки“…У њеним обраћањима је тако „Александар Вучић ПОЦО председник Владе“, дела Борислава Пекића су „најзначајнија у српском ЈЕДНИКУ“, а о култури Београда каже „није ВОДЕНО рачуна“, шта год то значило.

И Радуловићева, баш као и Вујовићева, опстаје на функцијама, иако би у свакој другој земљи после првог језичког гафа била склоњена са јавне функције. Она је још 2014. на изборима за органе локалне самоуправе изабрана за одборника у Скупштини града Београда, а функцију заменика председника Скупштине града Београда, обавља такође од 2014. Иначе је члан СНС и секретар координатора Савета СНС, Градског одбора Београд.

Иако ни Радуловићева није баш вешта са матерњим језиком, одлична је у одбрани тренутне власти, чак је спремна и да буде „живи зид“, што је и показала једном приликом испред Скупштине Града. Зато, порука која нам се шаље јесте да не морате да знате да причате, нити да се разумете у посао који обављате, али, морате да будете лојални и одани, како председнику, тако и странци којој припадате. И функција вам је загарантована!

Србија данас…