Прочитај ми чланак

Кетрин Ештон стеже обруч око Србије?

0

esston(Танјуг)
У Бриселу се очекује да ће висока представница ЕУ Кетрин Ештон сутра обавестити јавност о својој одлуци да ли ће у оквиру балканске турнеје посетити Београд и Приштину, сазнаје Танјуг у изворима из Европске комисије, а среда је једини дан када би могла да одвоји време за ове посете.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич обавестила је новинаре у седишту Европске комисије да Ештон данас путује у Подгорицу, а затим у Тирану и Скопље и додала:

„А да ли ће у турнеју бити укључени други градови обавестићемо вас накнадно.„

И док Коцијанчич тврди да је посета Београду и Приштини још неизвесна, званичник ЕК који је желео да остане анониман рекао је за Танјуг да Ештон пре одлуке да и те градове уврсти у програм турнеје жели да види позитивне сигнале обе стране у вези са дијалогом.

Евентуална посета се не може издвојити из политичког контекста, рекао је овај функционер, подсећајући да је дијалог у застоју након одлуке Београда да не прихвати споразум о северу Косова.

Исти извор је указао да је према раније утврђеном распореду путовања, среда једини дан када би Ештон могла да одвоји време за ове посете.

У Европској комисији верују да би евентуална посета Ештон Београду и Приштини могла да се одрази на извештај о дијалогу који ће она поднети шефовима дипломатија земља чланица ЕУ 22 децембра.