Прочитај ми чланак

Кеш је срце Србије: Како су Радоичић и Веселиновић изградили империју…

0

Ако се Косово брани профитом у централној Србији, онда је контроверзни двојац Милан Радоичић и Звонко Веселиновић и више него успешан. Њих двојица у свом власништву имају најмање четири фирме које су захваљујући уносним пословима са државом по профиту превазишле и Мирослава Мишковића. И Веселиновић и Радоичић су раније хапшени, сумњичени за умешаност у убиство Оливера Ивановића, а већ скоро годину дана налазе се и под санкцијама САД-а.

У Скупштини Србије се недавно водила подугачка расправа о Милану Радоичићу и Звонку Веселиновићу. Посланик НС Борислав Новаковић за њих је рекао да су вође највеће организоване криминалне групе у Србији, позивајући се на и на оптужницу за умешаност у убиство Оливера Ивановића, али и на међународне институције, односно образложење америчког Министарства финансија које им је увело санкције.

Њих су жустро бранили посланици из редова СНС, а нарочито министар Александар Мартиновић, наводећи да посланик (Новаковић) криминализује два човека који живе на Косову и Метохији, као што то раде сви непријатељи Србије који желе да одвоје Косово. Мирослав Јованов, шеф посланичке групе напредњака, је навео да њих двојица нису правоснажно осуђени.

Уносни послови са државом

Веселиновић и Радоичић су већ дуго пословни партнери. У њиховом власништву су фирме Нови Пазар пут, Инкоп из Ћуприје, Бетоњерка Алексинац, Доли Бел…

Најуспешнија је вероватно Нови Пазар пут, која је, како је писао НИН, 2019. имала нето добит 20,9 милиона динара, а прошле године скоро 1,2 милијарде динара. Њихова „кровна“ фирма, Инкоп из Ћуприје, преко које су и закорачили у свет легалног бизниса, прошле године обезбедила је Радоичићу и Веселиновићима – Звонку и његовом брату Жарку профит од скоро 1,8 милијарди динара или 15 милиона евра.

НИН је објавио да упркос мишљењу да је најбогатији бизнисмен у Србији, компаније Мирослава Мишковића по оствареном профиту озбиљно заостају са Радоичићем и браћом Веселиновић.

Како је Нова.рс раније писала, рецимо, фирма “Нови Пазар пут”, коју су у јануару 2020. године купили Веселиновић и Радоичић, у просеку су добијали бар један посао месечно на тендерима. Поред тога, у готово свим случајевима била је једини понуђач. Инкоп је са друге стране неретко добијао посао као подизвођач на највећим грађевинским пројектима, између осталог и на Београду на води.

Преко фирме „Гранит пешчар“ били су ангажовани на коридору 11, а према писању Крика, од ње је набављан материјал за поплочавања неколико улица у центру Београда.

Убиство Оливера Ивановића и црна листа САД

И Веселиновић и Радоичић помињани су као осумњичени у оптужници за умешаност у убиство Оливера Ивановића, коју је поднело Специјално тужилаштво у Приштини. Како је наведено у том документу, до убиства Ивановића дошло је деловањем организоване криминалне групе, на чијем челу су, како се сумња, Радоичић и Веселиновић.

Међутим, ниједан од њих због овог случаја до данас нису саслушани, а председник Србије Александар Вучић обавестио је јавност да је Радоичић прошао полиграф.

У децембру прошле године САД их је ставила на своју црну листу, а у образложењу је наведено да је организована криминална група Веселиновића оптужена за наводну умешаност у убиство Ивановића.

„Веселиновић, Милан Радоичић, Жељко Бојић и Марко Росић, сви су наведени у оптужници за убиство, а сваки је имао своју улогу у атентату, односно злочиначком подухвату“, стоји, између осталог у образложењу.

Такође, наведено је да је Веселиновић један од најозлоглашенијих корумпираних личности на Косову и да је ангажован у шеми великих размера за подмићивање са косовским и српским безбедносним званичницима, који су омогућили трговину наркотицима и оружјем између Косова и Србије.

У документу америчке администрације је наведено да су Веселиновић и његов брат Жарко имали договоре са политичарима да помогну њиховој странци да победи на изборима (Српска листа прим. аут.), и обезбеде велике суме новца кандидатима. Заузврат, ови политичари би браћи дали контролу над одређеним областима за њихово пословање како би могли да обављају своје незаконите пословне активности, без мешања српских власти. Политичари би такође наградили браћу Веселиновић омогућивши им најбоље инфраструктурне уговоре.

Хапшења

Веселиновић је постао познат широј јавности 2011. године као организатор барикада на Јарињу и Брњаку на административној граници са Косовом. Међутим, он је раније у више наврата хапшен.

Како је објавио Истиномер, то се први пут десило у 2003. године, када је на путу Рашка – Краљево, у аутомобилу голф 4, ухапшен заједно са још троје људи. У возилу је пронађено три килограма и 190 грама хероина, а вредност дроге је досезала 150.000 евра.

У августу 2004. Звонко Веселиновић је заједно са Дражимиром Стојковићем притворен под оптужбом да је учествовао у убиству Славише Максимовића, а пред крај 2005. због наводне крађе аутомобила.

Са друге стране, Радоичићу је суђено због отмице македонског бизнисмена, који га је препознао и на суду то потврдио. Међутим, на крају суђења променио је исказ и Радоичић је ослобођен.

Против њега и Веселиновића вођен је поступак за недозвољено присвајање 32 камиона Хипо лизинга, као и недозвољено копање шљунка, али су обојица током мандата СНС ослобођени по свим оптужбама против њих.