Прочитај ми чланак

КАЖУ ДА СУ ДИСКРИМИНИСАНИ: Албанци туже Србију Европској унији и Европском суду

0

Национални Савет Албанаца се обратио Управном суду у Београду, спор преносе и на међународну сцену. Тврде да из државне касе не добијају новца колико им припада и траже нови обрачун

НЕЗАДОВОЉНИ сумом коју добијају из касе Србије, Национални савет Албанаца тужио је државу Управном суду у Београду. Њихов председник Јонуз Муслију, који се недавно придружио претњама из Тиране и Приштине око стварања „велике Албаније“, спрема и писмо чланицама ЕУ и суду у Стразбуру како би се пожалио на „дискриминацију“.

У Управном суду кажу, за „Новости“, да је тужба Националног савета Албанаца у припремном поступку и да ће, након комплетирања списа, предмет решити у разумном року. А они тужбом траже да се поништи решење Владине канцеларије за људска и мањинска права о одређивању 13.226.019 динара за његов рад у 2017.

Жале се да им је Канцеларија висину прихода обрачунала на основу пописа становништва из 2011, према којем у Србији живи 5.809 Албанаца. Тврде да је њихов број далеко већи, сматрају да им је додељено мање новца него што им по закону припада и указују на то да је политичка одлука албанских партијских вођа била да се попис бојкотује.

Директорка Канцеларије Сузана Пауновић објашњава да је уредбом Владе, на основу које се одређује износ за рад савета, прописано да се број припадника националне мањине утврђује према резултатима последњег пописа становништва:

Она каже да су за Савет, на чијем је челу Муслију, од 2012. до 2016. из буџета Србије издвојена 68.328.803 динара.

ДАЧИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ УЦЕНЕ

ПРВИ потпредседник Владе Ивица Дачић подсећа да је Муслију, пре само неколико дана, рекао да је његов председник Еди Рама:

– Зато ми није јасно зашто се сада обраћа суду Србије. Наша држава води рачуна о свим националним мањинама, укључујући и Албанце, што потврђују похвале у извештајима већине међународних организација. Али нећемо допустити да нас било ко уцењује, да тражи новац свих грађана, а да се притом сврстао међу оне који сањају „велику Албанију“!