Прочитај ми чланак

КАТАСТРОФА Суд у Сјеници одблокирао нелегално сметлиште „Говеђак“ надомак града

0

Основни суд у Сјеници је наложио да се са нелегалне депоније "Говеђак" уклоне ланци и катанци, чиме је омогућено одлагање отпада из те пештерске вароши - упркос оштром негодовању и протестима житеља неколико села са обронака Златара.

Људи из Гоња, Лопижа, Доњег и Горњег Горачића, Аљиновића и других села уз магистрални пут од Сјенице до Нове Вароши су, подсетимо, били блокирали улаз у депонију јер – како су истакли – сјеничка локална самоуправа није испунила ниједно обећање дато пре шест месеци. Конкретно, поменуто сметлиште није ни санирано, ни култивисано, ни затворено, а стање се додатно погоршало јер се сада овде одлаже и кланични отпад. Није, кажу, реткост ни да горе запањене аутомобилске гуме…

Локална самоуправа је на блокаду реаговала подношењем пријава, а Основни суд је наложио да се са улаза уклони катанац, после чега су камиони ЈКП „Врело“ почели да довозе смеће.

– Не миримо се са таквом одлуком јер су прекршени сви закони, одлуке и решења тог истог суда, али и Министарства за заштиту животне средине. И ми смо припремили кривичне пријаве против председника Општине и свих одговорних у локалној самоуправи, али и у суду. Поред тога, озбиљно размишљамо и о блокади магистралног пута од Сјенице до Нове Вароши, зато што више немамо куд и нема нам живота поред ове еколошке бомбе – каже Небојша Васојевић из Доњег Горачића.

Власт у Сјеници, међутим, упорно понавља да је проблем депоније „Говеђак“ наслеђен, да траје деценијама и да је превише велики да би га сами решавали.

– Неопходна нам је помоћ Министарства за заштиту животне средине. У току је израда пројекта санације, а идеално решење би било отварање регионалног рециклажног центра у Новој Вароши – објашњавао је председник Општине Сјенице Муниб Мујагић.