Прочитај ми чланак

Касно Јанко у СНС стиже: Како је Типсаревић прешао пут од АТП до СНС листе

0

„Касно Јанко у СНС стиже“, један је од коментара на друштвеним мрежама на вест да је бивши тенисер Јанко Типсаревић постао члан Српске напредне странке.

И заиста, делује да је Јанко Типсаревић као јавна личност (зло)употребљен само у сврху успоравања пада рејтинга лидера СНС Алекснадра Вучића, као и саме странке после трагедија у „Рибникару“ и Младеновцу. Док се јавност пита зашто би се ико зарад напредњака коцкао ових дана са угледом направљеним током богате каријере, председник Александар Вучић тврди да сигурно није због пара.

„За часне људе управо је прилика кад се против неког води хајка, а са њим су сагласни по неким питањима, да у том тренутку то је питање части, поштења, храбрости личне, морала, да тада будете ту. Зато је Јанко Типасревић дошао. Не, него смо му платили. Нема он паре па му ми платили. Јадан он, уценисмо га. Као и Дуду Ивковића, као и сваког у овој земљи. Срам их било. Чујте, јадан је Јанко Типсаревић. Замислите, ви немате право на свој став. Зато што је немогуће да он буде за ово, он мора да буде за оно друго, а то је оно што иначе раде све време…“, рекао је лидер СНС-а.

Типсаревић је рођен 1984. године у Београду. Током каријере освојио је четири АТП турнира. Најбољи пласман на АТП листи био му је осмо место у априлу 2012. године.

Са репрезентацијом Србије освојио је Дејвис куп 2010. године, што може сматрати највећим успехом у каријери. Симболично је последњи меч у каријери одиграо управо за Дејвис куп репрезентацију Србије 2019. године, која је у четвртфиналу испала од Шпаније.

Током професионалне каријере забележио је две победе против Новака Ђоковића. Због тога што је побеђивао Лејтона Хјуита, Томаша Бердиха, Ендија Родика, Ендија Мареја, Марата Сафина и многе друге тенисере из топ 10, амерички и британски медији дали су му надимак „убица фаворита“.

У јуниорским категоријама предвиђана му је блиставија каријера од Новака Ђоковића, али су га честе повреде спутале да до краја искаже свој потенцијал. „Зли језици“ тврде и да није имао челичну дисциплину коју је Новаку наметнуо отац Срђан. Упркос томе, нема дилеме да је остварио завидне резултате о којима многи само сањају током своје тениске каријере.

Ожењен је бившом новинарком, а сада модном креаторком Биљаном Типсаревић (рођена Шешевић). За себе тврди да је велики љубитељ класичне литературе. Поред тога љубитељ је и тетоважа, а једна од многих на његовом телу је на јапанском језику – на левој нози цитат из „Идиота“ Достојевског: „Лепота ће спасити свет“.

Време ће показати да ли ће на СНС листи успети да напредује као што је на АТП листи током каријере.