Прочитај ми чланак

Караџић за сведока одбране тражи генерала Милетића

0

(Танјуг)

Радивоје Милетић, некадашњи начелник Одељења за оперативно-наставне послове у Главном штабу ВРС, није пристао да исказ да добровољно, али се сложио да сведочи уколико буде издат обавезујући налог

karadzic
Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, затражио је издавање налога за генерала Војске РС Радивоја Милетића, којим би се обавезао да буде сведок одбране на његовом суђењу, објављено је данас у Хашком трибуналу.

У поднеску се наводи да се Караџићев главни правни саветник, Питер Робинсон, у Притворској јединици састао са Милетићем, његовим адвокатом Наташом Фаво-Ивановић и руководиоцем предмета, Александом Стевановићем, који је био преводилац.

Милетић, како се истиче, није пристао да исказ да добровољно, зато што је његов предмет у Трибуналу у жалбеном поступку, али се сложио да сведочи уколико буде издат обавезујући налог.

Генералу Милетићу, некадашњем начелнику Одељења за оперативно-наставне послове у Главном штабу ВРС, судило се у предмету „Поповић и други“, са још сешторицом других високих полицијских и војних официра РС, због злочине над сребреничким муслиманима у јулу 1995.

У јуну 2010. Милетић је проглашен кривим за убиство, прогоне и присилно премештање, а осуђен је на 19 година затвора.

Караџић у захтеву наводи да му је сведочење генерала Милетића важно, јер може да потврди да, супротно тврдњи тужилаштва, „никада није информисао Караџића, ни усмено ни писано, да ће заробљеници из Сребренице били, да јесу или да ће бити убијени“.

Караџић је обавезујуће налоге за сведочење о сребреничким догађајима тражио за правоснажно осуђеног генерала Радислава Крстића, који није пристао да сведочи ни под претњом казне, као и за генерала Здравка Толимира, чији је предмет у жалбеном поступку, и за генерала Миленка Живановића.

Претресно веће још није донело одлуку по захтеву за издавање субпоене за Толимира и Живановића, а против генерала Крстића је поведен поступак за непоштовање суда и у четвртак ће бити позван да се изјасни о оптужби.