КАО ТОМА И ТАДИЋ Вучић у Ватикану: Волео бих да папа посети Србију?!

0

Председник Србије Александар Вучић кренуо је стопама претходника Томислава Николића и Бориса Тадића изјавивши у Ватикану да би он волео да папа Франческо посети Србију, али да је за тако нешто потребна сагласност Српске православне цркве. Иако је Папа поновио чврст став Ватикана да не признаје незавино Косово, Вучић је истакао да папа има разумевања и за "компромисно решење."

Председник Србије Александар Вучић састао се у Ватикану с поглаваром Римокатоличке цркве папом Франческом, коме је пренео захвалност Србије за принципијелну позицију Свете Столице по питању Косова, као и за подршку евроинтеграцијама Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Ватикану да би он волео да папа посети Србију, али да је за тако нешто потребна сагласност Српске православне цркве.

„То је увек питање за нашу цркву“, рекао је Вучић новинарима након састанка са папом.

View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa Nјegovom svetošću papom Franciskom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Predsednik Vučić je naglasio da je saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. On je rekao da je Srbija dugoročno opredelјena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, dodavši da ćemo naredne godine obeležiti 100 godina od uspostavlјanja naših diplomatskih odnosa. Tokom susreta, predsednik Vučić je istakao da odnose Republike Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih lјudskih prava. S tim u vezi, predsednik Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO. „Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemelјenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je predsednik Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete Stolice po tom pitanju. „Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlјa sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isklјučivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“, naglasio je predsednik Vučić. Tokom razgovora sa Nјegovom svetošću papom Franciskom, predsednik Vučić je izrazio iskrenu zahvalnost Svetoj Stolici i papi Francisku na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Он је навео да је на састанку пренео поздраве патријарха Иринеја папи, а да је од папе у неколико наврата чуо да он изузетно цени српског патријарха.

Вучић је оценио и да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своју позицију по питању раније одлуке да не призна независност Косова.

„Али Ватикан жели и разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца“, изјавио је Вучић.

Вучић је рекао да је у разговору са папом много тога научио и паметног чуо, а да је видео његову бригу за све људе на Балкану и грађане Србије.

„Ја сам му говорио о Косову и Метохији и нашим светињама тамо, о тешком положају нашег народа и покушају да нађемо компромис, али да је за тако нешто потребно двоје. Говорио сам и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата. Свима је јасно да нас историја и прошлост деле, да имамо другачији поглед на оно што је било, али важно је да се усмери поглед на будућност и у томе је веома битна улога Свете Столице за однос Срба и Хрвата“, рекао је он.

Вучић је рекао да ће и Срби и Хрвати морати да науче да поштују више једни друге и да воде рачуна о будућности а не о ономе што је било пре 20 или 70 година.

Он је навео да је било речи и о положају католика у Србији и да се разговарало о реституцији и о питању пореза, а да је он изразио наду да постоји простор да се учини још више да би се поправио положај тог дела становништва Србије.

Како је раније саопштило Председништво Србије, Вучић је с папом разговарао о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, регионалној и међународној сарадњи.

Вучић је нагласио да је сарадња Србије и Римокатоличке цркве врло добра и на изузетно конструктивном нивоу, уз обострано уважавање, као и да је Србија дугорочно опредељена да негује и унапређује односе са Светом Столицом, подсетивши да се наредне године навршава 100 година од успостављања дипломатских односа.

У разговору са папом, Вучић је истакао и да односе Србије и Свете Столице одликује подударност ставова по значајним међународним питањима.

Реч је, пре свега, о питању заштите хришћана и хришћанског наслеђа и унапређењу њихових људских права.

С тим у вези, Вучић је указао на изузетан значај заштите, поштовања и унапређења права српског и осталог неалбанског становништва на Косову, заштите и обнове српског верског и културног наследја, а посебно православних цркава и манастира под заштитом УНЕСКО, додаје се у саопштењу.

Вучић је папи пренео да Србија „изузетно цени принципијелну позицију Свете Столице по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и разумевања за позицију Србије утемељену на поштовању медјународног права“, нагласио је Вучић и захвалио на конструктивном приступу Ватикана по том питању.

„Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање свих отворених питања, због чега смо се и након уводјења такси, уздржали од реципрочних мера и било каквих потеза, који би додатно отежали постојеће стање“, рекао је Вучић.

Он је додао да српска страна „наставља конструктивно залагање за проналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова, искључиво путем дијалога, док приштинска страна, повлачењем ирационалних једностраних потеза и константним провокацијама, онемогућава било какав дијалог и договор“.

Председник Србије је папи Франческу пренео и „искрену захвалност“ због подршке коју Ватикан пружа европским интеграцијама Србије.

„Посебно ценимо залагање да се процес евроинтеграција региона Западног Балкана у ЕУ убрза, а државе чланице охрабре да помогну и подрже тај процес“, рекао је Вучић додајући да је чланство у ЕУ један од спољнополитичких приоритета Србије.

Вучић је додао да недавне посете папе Западном Балкану „представљају снажну политичку подршку читавом региону и пружају важан допринос јачању дијалога, духа хуманости и солидарности, као и подршку у погледу стратешки значајних политичких питања за читав регион“.

Вучић и папа су разговарали и о јачању сарадње у области културе, историјских наука, као и заједничким пројектима научних института Србије и Свете Столице, наводи се у саопштењу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!