Прочитај ми чланак

КАМПАЊА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ Вучић са по 100 евра грађанима најављује изборе?

0

Сваки пунолетни грађанин добиће 100 евра, платићемо минималац сваком предузетнику, обућару, пекару, таксисти, фризеру. Овим речима се у синоћњем гостовању грађанима Србије обратио председник Александар Вучић, и искористио своје време на телевизији са националном фреквенцијом за, ни мање ни више, предизборну кампању, иако су парламентарни избори заказани за 26. април одложени, а све страначке активности наводно прекинуте.

Да ли је Вучићев синоћњи „поклон“ грађанима Србије јасан знак да је политичка кампања у току, и то у јеку ванредног стања у Србији, и да ли ово значи да ће се избори ипак ускоро одржати?!

– Сваком пунолетном грађанину Србије да дамо на поклон 100 евра – запослен, незапослен, пензионер, ко год да је, има и више, злата, нашао сам још пара… А кад сам ја то пред изборе радио, ја пред изборе стежем каиш… Даје нам наш новац на поклон? Значи, избори до лета – осврнула се управо на речи председника Вучића потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, и овако прокоментарисала ова обећања на Твитеру.

Политички аналитичар Зоран Стојиљковић за Директно.рс каже да овакво обраћање јесте нешто што има димензију политичког маркетинга и предизборног наступа.

– Та врста неких наговештаја, истицања компаративних предности и одличних економских резултата није била неопходна за промоцију и причу о програмима, и то јесте нека врста позиционирања, која даје трајне предности. Ова врста кризе је нешто што у питање доводи капацитет и способност државе да њоме на адекватан начин управља и кад се избори распишу то ће бити кључни утисак који ће о властима имати грађани. Према томе, не може се рећи да то није нешто уобичајно за понашање влада и лидера у кризи, а овде се очито ради о истицању заслуга и предности у односу на остале, и тиме се бирачима упућује порука.

Стојиљковић сматра да је тих 100 евра само наговештај, да треба видети мере, а када је расписивање избора у питању, судећи по свему, не види шта би их одложило.

– Када се размишља да ли је могуће да буду избори ускоро, онда се размишља о интересу оних који их расписују. Висока вероватноћа ако се ствари повољно буду одвијале по режим, и изађемо до краја маја, почетка јуна из ове акутне фазе и ванредног стања, да је за очекивати да избори онда буду расписани. Ако се буде проценило да је повољан тренутак и утицај на јавном мњење изражен, не видим шта би избори одложили – рекао је Стојиљковић.