Прочитај ми чланак

Кампања објашњавања да није издајник: Вучић прави покрет као опозицију СНС!?!

0

Турнеја председника Србије Александар Вучића по Србији, која почиње у суботу из Врања, и најава формирања Народног покрета за државу, је Вучићева манипулација, пут ка његовој оставци на месту председника СНС а све са циљем да се умањи његова одговорност за потписивање новог споразума са Косовом који већ сада руши рејтинг СНС и њему лично, сматрају саговорници Данаса.

Вучић је подсетимо, почетком фебруара гостујући на телевизији Пинк, најавио обилазак Србије, а уочи Скупштине СНС, која ће, како је рекао, бити одржана 27. маја.

Foto: print screen Pink

Он је тада рекао да ће промовисати програм Србија 2025. и отићи у сваку општину и округ, јер су у СНС схватили да морају да иду у народ и сами све објашњавају.

Сада, уз обилазак Србије и тражење подршке народа, најављен је и почетак формирања Народног покрета за државу. Политичке форме о којој Вучић већ неко време прича и описује је као покрет и пут нормалне и пристојне Србије.

Историчар и политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Данас каже да је кључ Вучићеве одлуке да сада формира покрет, о којем прича већ годину дана, у пребацивању одговорности.

– Он зна да је споразум о Косову непопуларан и у великом делу друштва и у његовој партији. Сада жели да постигне две ствари. Прво, да релаксира чланове његове партије и представи да нису сами и да ће око њих бити шири покрет, а заправо ће ту бити сателити СНС. Међутим, психолошки ће тим људима бити лакше да га следе у косовској политици ако мисле да нису сами. Друго, да себе релаксира јер ће вероватно у следећем кораку да се повуче с места председника СНС и ту доведе неку нову Ану Брнабић, а он да буде предсеник тог покрета. То је битно јер председник СНС усмерава рад министара и све што буде влада потписала је његова одговорност. Овако ће имати двоструку ограду. Биће председик покрета који не усмерава ништа а имаће своју марионету која ће водити странку и урадити све што он жели – сматра Анђелковић.

На питање хоће ли с тим покретом изаћи на изборе, одговара да мисли да хоће.

– Рејтинг његове партије се круни. Они су већ 11 година на власти и да имају много бољу политику досадили би људима. Овако појављује се нешто ново, препаковано а у ствари је старо. Маркетиншки трик да се смањи пад рејтинга и да на следећим изборима проба да избори победу – каже Анђелковић.

Политиколог Младен Мрдаљ за Данас указује да је Вучић показао да, када се ради о изборним кампањама, ништа не препушта случају и све ради на основу калкулација заснованих на анкетама и фокус групама.

– Да је срећан угледом СНС међу грађанима, вероватно не би покренуо преоблаћење сопствене партијске машинерије у некакав нови покрет. И последњи избори су показали да Вучић добија значајно више подршке од СНС, али управо СНС војска му је потребна да би изнео сваку кампању. Када се те две ствари споје, нека врста преоблачења се намеће – објашњава он.

Према његовим речима, такође се намеће и потреба да се партијска машина одржи под контролом.

– Не би ме изненадило да Вучићев покрет буде кровна организација под којом ће се сакрити СНС и њени сателити, тако да се створи утисак да је Вучић малтене на челу покрета који је опозиција и корумпираном СНС који губи углед међу гласачима и самоубилачкој десној опозицији која “жели рат са НАТО” – наводи он.

Упитан да ли ће обилазак Србије Вучић искористити за објашњавање народу косовског споразума, одговара да ће Косово бити неизбежна тема Вучићевих наступа.

– Али како неће имати ко да му опонира незгодним питањима, оданост гласача са југа Србије ће Вучићевом тумачењу дати легитимитет “народног гласа”. У следећих годину дана треба очекивати све мање помињања СНС, нови талас “нових лица” око Вучића, те самим тим и наставак “фараонизације” српске политичке сцене: митски Вучић против “лопужа из СНС” и “проруских самоубица из десничарске опозиције” – каже Мрдаљ.

И политиколог Бобан Стојановић сматра да је формирања „народног покрета за државу“ још једна Вучићева манипулација којом покушава да се представи као једини заштитник Србије и Косова.

Према његовим речима, ово је припрема за наредне ванредне парламентарне изборе, највероватније следеће године заједно с локалним. А разлог за то види у најновијим истраживањима која, после прихватања европског предлога споразума Србије и Косова, показују пад његове популарности и раст рејтинга национално-конзервативних странака.

– Један део његових присталица је прешао на страну националних партија и покрета, и зато се у режимским таблоидима Милош Јовановић назива Французом, а Здравко Понош НАТО генералом – каже Стојановић за Данас.

На питање хоће ли турнеју искористити за промоцију кососвког договора, одговара да Вучић мора да се својим бирачима представи као једини заштитник Косова, Србије и Срба.

– Део Вучићевог бирачког тела отворено исказује незадовољство ситуацијом на Косову. Вучић креће с новом кампањом у којој ће морати да објашњава да он није издајник и да није ништа продао или потписао. У питању је још једна медијска манипулација с циљем да се прикрију чињенице које стоје у прихваћеном француско-немачком споразуму, а то је да се ради и о де факто и де јуре призању независности Косова – закључује Стојановић.