Прочитај ми чланак

Какву реформу америчка агенција планира за високо школство на Косову?

0

Америчка агенција за међународни развој (USAID) разматра могућност да на Косову спроведе програм реорганизације тамошњег система вишег образовања како би тај сектор друштва постао главни покретач косовске привреде.

Како произлази из документа у који је РТ имао увид један од циљева да се „прошире могућности“ учешћа грађана у привредном животу Косова.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

„Наша делатност ће допринети свеобухватном економском расту Косова путем ефикаснијег усаглашавања навика младих и потреба тржишта. Поред тога, то ће допринети стварању простора за активно и конструктивно ангажовање младих у демократским процесима, а допринеће и социјалном јединству“, наводи се у документу.
У америчкој агенцији полазе од тога да је за постизање ових циљева потребно да се утврди чиме су изазвани постојећи проблеми и да се створе услови за изналажење „јединствених и иновационих“ метода елиминисања тих проблема.

Тако, Агенција је за припремну фазу саставила списак питања и обратила се заинтересованим странама да на њих дају одговоре.

Акценат је посебно стављен на то како се могу ојачати везе између научне заједнице, власти, некомерцијалних организација и приватног сектора како би се систем вишег образовања претворио у систем који ће бити главни покретач косовске привреде.

Питања америчке Агенције односила су се и на то на које аспекте система вишег образовања се треба усредсредити „с политичке тачке гледишта“ и ко ће из сфере бизниса и индустрије највероватније бити спреман да сарађује са USAID како би се подигао ниво предавања у образовним установама.

Како је раније саопштено, америчка Агенција разматра могућност да у наредних пет година издвоји пет милиона долара за развој цивилног друштва на Косову.