Прочитај ми чланак

Какво лицемерје Дачића: Оптужио Хила да се меша у унутрашња питања Србије

0

По налогу Александра Вучића, Ивица Дачић је преузео тежак задатак да нападне америчког амбасадора Кристофера Хила. С друге стране, Хил након последњих потеза као да је решио да актуелни режим полако пушта низ воду.

Разлог није наметање издаје Косова и Метохије или Рио Тинта од стране Хила, већ његова подршка неподобним тужитељкама и отворени притисак на Вучићев режим као недемократски, а све након што је председник СНС прихватио имплементацију француско-немачког споразума.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је јуче да поступак амбасаде САД „представља отворено и грубо мешање у унутрашња питања једне суверене државе – Србије“, после објаве америчке амбасаде о разговору две премештене тужитељке са амбасадором САД.

„Знам да великим силама изгледа да све могу, али замислите како би то изгледало када би у нашој амбасади у САД Марко Ђурић примио неког америчког тужиоца или судију?! Овај поступак је у директној супротности са жељом за развојем добрих билатералних односа“, рекао је Дачић у саопштењу министарства спољних послова.

Дачић је рекао да је Србија увек отворена и спремна за дијалог, али да сви страни представници „морају да поштују основне принципе Бечке конвенције да немају право да се мешају у унутрашње ствари земаља у којима су акредитовани“.

Амбасада САД у Београду саопштила је данас после састанка амбасадора Кристофера Хила са две премештене тужитељке београдског Вишег јавног тужилаштва, Бојаном Савовић и Јасмином Пауновић, да су независно правосуђе и борба против корупције кључни за напредак Србије, а посебно за чланство у ЕУ.

Бојана Савовић и Јасмина Пауновић биле су заменице тужиоца у Вишем јавном тужилаштву које су истраживале малверзације у државном предузећу Електропривреда Србије (ЕПС). Тај предмет им је одузет пошто су премештене из Одељења за борбу против корупције у Одељење општег криминала, до чега је дошло после хапшења шест особа осумњичених да су оштетили ЕПС за 7,5 милиона долара.