Прочитај ми чланак

Каква је будућност протеста „1 од 5 милиона“ у Србији?

0

Нико са сигурношћу у овом тренутку не може да каже хоће ли протести суботом у Београду бити настављени и у чијој организацији после одлуке удружења „1 од 5 милиона“ да одустане од бојкота избора и повуче се из протеста.

За сада, лидери и функционери странака из опозиционог Савеза за Србију, уз спремност да помогну, сматрају да одлуку о шетњама у главном граду треба препустити грађанима и њиховој одлуци хоће ли се доћи или не на Плато испред Филозофског факултета.

Када је реч о грађанском бунту у Србији, организатори досад опсталих и обновљених протеста у Крагујевцу и Новом Саду најављују шетње и наредних субота. Они су се уз покретаче шетњи у Косовској Митровици, Крушевцу, Кикинди оградили од одлуке удружења „Један од пет милиона“ из Београда да изађе на изборе, уз образложење да они нису власници .

Оно што је сада сигурно је да ће опозиција у бојкоту у суботу после скупа у Комбанк дворани и усвајања заједничког документа, организовати протестну шетњу до зграде Радио-телевизије Србије.

Председник ДС Зоран Лутовац за Данас каже да све док има разлога да се протестује и док грађани своје незадовољство желе на тај начин да исказују, треба наставити протесте суботом. На питање хоће ли их СЗС организовати, он одговара да је то мање битно.

– Ићи ћу на њих ко год да их организује, а ми ћемо помоћи шта год да буде – наводи Лутовац.

Чланица Председништва ССП Ана Стевановић верује да ће се протести наставити, јер су припадали искључиво грађанима који желе добро својој земљи.

– Стога, свако ко се не слаже са накарадним режимом који нам краде године и уништава земљу је добродошао – каже она.

И председнику Покрета за преокрет Јанку Веселиновићу се чини да је воља грађана да се и даље протестује.

– Ако таква воља буде изражена они ће и даље да се одржавају. Као ни до сада људи из СЗС се неће гурати у прве редове и бићемо тамо као појединци, као једни од пет милиона. Као што знате дуго нико од лидера Савеза није ни говорио на протестима. Говорим у своје име, што је, чини ми се, став и осталих људи из председништва, доћи ћемо на протесте – сваки пут када се буде бранила слобода. Баш као и увек до сада, када смо год били у прилици. Успут, иако живим у Новом Саду, био сам на преко 50 протеста у Београду и прешао 1.000 километара. Драго ми је што сам био једна мрвица у том протесту и бићу тамо и у будуће – каже Веселиновић и најављује своје присуство у шетњи до РТС и на Студентском тргу ако се грађани одлуче и наставе окупљање.

Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, сматра скандалом начин „на који су ови млади људи превари грађане који више од годину дана по снегу, киши и сунцу протестују против диктатуре режима“.

– Борба грађана се наставља већ од ове суботе. Нећемо стати док не ослободимо Србију. То што неки нису спремни на жртве и што испред општег на прво место стављају лични интерес неће зауставити промене у Србији – децидан је Алексић. Упитан о положају СЗС, он наводи да ће свакако учествовати и борити се са грађанима против режима.

Из Двери на наше питање о наставку протеста одговарају да се спремају за суботњи „догађај уједињења комплетне опозиције око идеје бојкота“ и шетњу до РТС.

Без најаве

За суботу је најављено више скупова у Београду – протест у знак подршке ТВ Н 1, затим протестна скуп СЗС у Комбанк дворани и протестна шетња до зграде РТС, међутим нема никакве најаве окупљања у 18 сати на Платоу испред Филозофског факултета, која су одржавана сваке суботе од 8. децембра 2018.