Прочитај ми чланак

Како су Дачић и његови људи повезивани са случајем Шарић (ВИДЕО)

0

Шарићев нарко клан још 2008. године пратио је међународни тим састављен од представника српске полиције, БИА, Тужилаштва за организовани криминал и британске агенције СОЦА. Када су приликом једног од претреса бродова са кокаином схватили да је неко шверцерима унапред јавио за претресе, посумњало се да су информације процуреле из српске полиције, чији је министар тада био Ивица Дачић.

Упркос вишемесечном праћењу групе, тим који је нарко клан пратио није успео да пресече кријумчарење 1,8 тона кокаина на бродовима „Голден“ и „Верти“ из Аргентине у Европу 2009. године. Према наводима тужилаштва, дрога је била скривена у танковима за воду и нафту на једном од бродова. Иако је један од бродова претресен у Аргентини, а други у Грчкој, кокаин није пронађен.

Кријумчари су унапред сазнали за претресе, па су дрогу истоварили надомак шпанске обале.Сумњало се да су информације о операцији до шверцера процуреле из српске полиције, па је она убрзо искључена из операције. У то време се бизнисмен Родољуб Радуловић, власник бродова у којима се шверцовао кокаин, виђао са Ивицом Дачићем, тада министром полиције.

Касније, заштићени сведок Драшко Вуковић, према сазнањима КРИК-а, рекао је на суду да му је покојни Драган Дудић, један од шефова групе, крајем 2008. године рекао како има информације да их прати и прислушкује БИА. Због тога су морали да промене начин комуникације и са телефонске су прешли на скривену интернет комуникацију. Дудић је, према речима Вуковића, објаснио да имају човека у полицији који их преко Родољуба Радуловића обавештава о томе да ли су на радару истражних органа.

Тадашњи министар полиције Ивица Дачић је 2009. снимљен током сусрета с Родољубом Радуловићем, званим Миша Банана, осуђеним на 10 година затвора због шверца кокаина, који је и даље у бекству. Ивица није негирао познанство с Радуловићем, али је више пута рекао да оно датира из времена пре него што је постао министар полиције.Међутим, снимци њихових сусрета су направљени у периоду од 29. новембра 2008. до 7. априла 2009. баш у време његовог министровања, а како је навео КРИК, Радуловић се у том периоду девет пута састајао с људима из Дачићевог кабинета.

Један од њих је и Бранко Лазаревић, бивши шеф кабинета Ивице Дачића, оптужен септембра 2014. године да је члановима криминалне групе достављао информације о томе да ли их полиција прати и прислушкује. Лазаревић је био у контакту са два члана нарко картела – Радованом Штрпцем и Родољубом Радуловићем. Међутим, Апелациони суд је 2019. године ослободио Лазаревића оптужби за одавање службене тајне.

Оно што се још доводило у везу са првим човеком Социјалистичке партије Србије и Дарком Шарићем, како је својевремено писао КРИК, јесте то да је Шарић био власник клуба „Ванила“ у седишту СПС-а у центру Београда.