Прочитај ми чланак

Како СНС Чачак награђује своје партијске „другаре“

0

Град Чачак поклонио је Славољубу Пиперу, потпредседнику Европске карате федерације, објекат површине 118 метара квадратних у самом центру. Пипер је на последњим изборима био на листи Српске напредне странке, а сада је, уједно, и одборник у чачанском локалном парламенту.

Реч је о приземном објекту, спортском кафеу „Самурај“ који се налази поред Галерије Рисим, у најужем центру Чачка.

Јавни правобранилац града поред Мораве Катарина Новковић је пред судом признала да је објекат изграђен без одобрења надлежних служби, тврди потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку за Нова.рс. Виолета Марковић.

Према њеним речима, он се налази на једној и заузима део друге парцеле у власништву града Чачка.

„Славољуб Пипер је практично заузео две земљишне површине. Интересантно је да у записнику не пише на основу ког доказа је Основни суд донео такву одлуку, јер да би некоме признали неко право, потребно је имати доказе. На пример као што је сагласност да закупац гради на земљишту чији је власник град Чачак“ , објашњава саговорница.

Како наводи Марковић, на расправу није ишла Новковић, а према њеним незваничним сазнањима, запослена која је дала сагласност није имала праву врсту овлашћења да тако несто може да уради.

Напомињемо да по закону, Основни судови више нису надлежни за ове предмете, већ је то посао нотара. Он је у обавези да тражи доказ на основу чега се признаје некоме власништво.

„Зашто су избегли нотара можемо веома лако закључити. По плану ПГР Центар, у том делу где се налази објекат је планирана јавна подземна гаража. У Управу за урбанизам је стигао захтев за озакоњење објекта, па је право питање хоће ли он добити потпис из те службе“, запитала се Марковић.

Ово је партија и братија на чачански начин или пробни балон. Ако ово прође, неће нас чудити озакоњење нелегалног спрата на згради где је некада био биоскоп ‘Сутјеска’, закључила је Марковић.

Са друге стране, Градски јавни правобранилац Катарина Новковић каже да Славољуб Пипер има доказ да је објекат, који се налази на једној парцели, градио својим средствима.
документа

„Он плаћа комуналије, струју, воду, али део земљишта је у поступку озакоњења, јер је оно градско, односно има вишеструку намену“, каже Новковић за Нова.рс.

Према њеним речима, тај случај је у поступку прибављања парцеле, али, како напомиње, то је питање за урбанизам.

„Заиста није на мени да судим како ће се то спровести и решити, то је на Градској управи за урбанизам“, закључила је Новковић.

Чачани су шокирани оваквом одлуком о поклањању земљишта.

„Ево, ја ћу да направим монтажну кућу у центру града када дају за џабе“, каже један од анкетираних суграђана. Према његовим речима, власт је уништила све институције почев од судства, преко здравства и ослања се на своје послушнике у општинама који су дошли до радних места, не захваљујући образовању, већ СНС ‘личним картама’.