Прочитај ми чланак

Како се Стефановић понаша под паљбом афера?

0

У јеку таблоидне афере „Преврат“ и таблоидне хајке против неименоване групе у СНС која наводно жели да „свргне Вучића“ са власти, министар одбране и потпредседник Владе Небојша Стефановић, чији су блиски сарадници на мети таблоида, није се огласио ни по једном од навода који би могли да га се тичу.

Уместо тога, Министарство одбране јуче издаје ново саопштење о још једном протоколарном састанку министра Стефановића – са новоименованим амбасадором Канаде у Београду Џајлсом Норманом.

Од 4. фебруара када је хапшењем криминалне групе Вељка Беливука под таблоидном „паљбом“ која га доводи у везу са незаконитим „прислушкивањем“ председника Вучића, Стефановић се искључиво бави редовним активностима са позиције министра одбране и потпредседника Владе, пише Данас.

У те активности, што је занимљиво, у контексту раније афере Крушик, Стефановић се бави међународном војном сарадњом.

Изостали су, барем до јуче, Стефановићеви медијски иступи, у којима би он, као и други челници СНС изражавао забринутост за председника, што је раније редовно чинио.

Стефановић и Вучић требало би да седну за исти сто, први пут званично од када траје спекулације о покушају преврата у СНС, на сутрашњој седници Савета за националну безбедност.

Дан пре састанка са новим канадским амбасадором, Стефановић се састао и са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, са којим је „разговарао о наставку и даљем унапређењу сарадње двају министарстава“, како је саопштено из МО.

Тако је и у дану када се на свим насловним странама таблоида писало о томе да одметнути део СНС жели да руши Вучића, из МО саопштено да је „потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао редовним годишњим консултацијама изасланика одбране Републике Србије на којима је информисан о најзначајнијим процесима и појавама у државама пријема од утицаја на безбедност и интересе Србије“.

У данима који су томе претходили, Стефановић је упућивао честитке поводом Дана ВМА, обилазио ковид болнице и разговарао са припадницима Војске. И на званичним налозима Стефановића на друштвеним мрежама све објаве у претходних неколико дана колико траје хајка тичу се ових протоколарних догађаја.

Ни у једној од ових прилика Стефановић се није обраћао већем броју медија, чиме је избегао и могућност да му неко од новинара постави питање о актуелним дешавањима, нити је као члан Председништва СНС сазивао конференције као што је иначе чинио када таблоиди пишу о нападима на председника државе.

Занимљиво је и то што је у време одржавања последње седнице Председништва СНС 23. фебруара, Стефановић био на сајму наоружања у Абу Дабију Idex 2021, где су дан раније постављена саопштења на сајту МОД о његовим сусретима.

Он се тамо састао са министром за војну индустрију Белорусије Дмитријем Пантусом и са њим разговарао о војнотехничкој сарадњи и о реализацији ремонта и модернизацији наша четири авиона МиГ -29.

Додаје се и да је српских министар позвао Пантуса да посети Сајам наоружања и војне опреме Партнер 2021, док је белоруски министар упутио званичан позив Стефановићу да посети Белорусију.

Стефановић се такође састао и са министром одбрамбене индустрије Азербејџана генерал-пуковником Мадатом Кулијевим, кога је такође позвао да посети сајам Партнер 21.