Прочитај ми чланак

Како је Вучић започео крађу избора и пре него што су почели

0

Кампања Српске напредне странке и његов лидера Александра Вучића је у пуном јеку. Иако још није званично саопштио своју одлуку да буде председнички кандидат, лидер напредњака увелико користи сопствену функцију и позицију своје партије како би на старту изборне трке био испред политичких противника.

Мање од два месеца пред изборе, Александар Вучић и даље “не зна” да ли ће бити кандидат за председника државе, док његова Српска напредна странка још увек припрема листе за парламентарне и београдске изборе. Међутим, ове наводне непознанице нису спречиле владајућу партију и њеног лидера да припреме терен за излазак на гласање, радећи оно због чега је већ десет година урушен изборни процес у земљи – функционерска кампања је у пуном јеку, бележе се сигурни гласови, државни пројекти се представљају као партијски, што уз стандардну сатанизацију политичких противника им омогућава далеко бољу стартну позицију.

Душан Спасојевић, професор Факултета политичких наука за дневни лист “Нова” напомиње да свака власт користи своју позицију како би боље прошла на изборима, с тим што је СНС у констатној кампањи.

– Они већ имају, системски, предност у односу на своје противнике. Не мислим да овим што раде у последњих неколико дана могу посебно да повећају предност. Ово им заправо служи да учврсте оно што су до сада изградили. У питању је потврђивање онога што већ постоји – неравноправности изборне трке -, сматра он.

Ђоковић завршио у изборном споту, чека се Си Ђинпинг

За мање од седам дана, председник СНС и Србије састао се са најбољим тенисером на свету, Новаком Ђоковићем и са једне од најмоћнијих држава на свету, председником Кине Си Ђинпингом.

Два дана након састанка, Ђоковић је убачен у предизборни спот шефа српске државе, док је сусрет са председником Кине искоришћен за нова бомбастична обећања и најаве “огромних” улгања у нашу земљу.

Туђе пројекте представљају као своје

Уз најаву нових, напредњаци се радо присећају и старих инвестиција, толико да су, како је то за “Нову” објаснио бивши председник Србије Борис Тадић, одлучили и да пројекте бивше власти присвоје и представе као своје.

Наиме, на сајту владајуће партије, под називом “Дела говоре”, објављена је интерактивна мапа Србије која ће, према ранији најавама из СНС, служити као њихова платформа за кампању. Одлука напредњака да се кроз своја дела представе грађанима не би била спорна да, како то каже и сам Тадић, нису решили да се “ките туђим перјем”.

„Свих претходних година указујем на њихов манир кићења туђим перјем и обмањивања грађана у ком на основу хваљења туђим резултима прикривају неуспех ове власти. Мапа коју су објавили би требало да се зове интерактивна мапа лажи и обмана. Тешко је кратко прокоментарисати сав садржај те мапе, будући да ту има и потпуно преузетих пројеката из времена наше власти, навођења чак инвестиција које су дошле у Србију и пре наше власти, пројеката који су само по аутоматизму и уговорним обавезама завршене у време ове власти, али и потпуних бесмислица којима је комично да се нека власт хвали. Мапа обилује не само лажима, већ и скандалозним описима”, рекао је Тадић.

Између осталог, напредњаци су преузели заслуге за довођење фабрике Мишелин у пиротској фабирици “Тигар Тајерс”, иако је договор о њиховом раду склопљен у априлу 2012, фабрике Бош, чије је долазак договорен још 2011, као и за изградњу Пупиновог моста, који је, према тврдњама Тадића управо он договорио са кинеским властима. У интерактивној мапи наведено је да је “СНС изградила мост”.

Увозе гласаче из других држава

Организовање фантомских бирача на места где постоји могућност неизвесне изборне трке дугогодишња је пракса владајуће партије, а да се сличне ствари дешавају уочи и ових избора тврде из Странке слободе и правде. Најпре је заменик председника ССП Борко Стефановић објавио да се улици Цара Николаја 72 на Врачару, у једној руинираној и напуштеној кући, пријавило 20 фантомских гласача, да би потом и председник његове странке, Драган Ђилас, објавио снимак на ком се, како је навео, види како СНС “увози гласаче” из других држава.

„Снимци које смо објавили и које ћемо тек објављивати показују људе који долазе организовано са све списковима да се пријаве у полицијској станици Нови Београд. Ти људи су нам потврдили да им се организује превоз и храна. Јавна је тајна да постоје канцеларије у Бијељини, Зворнику и другим местима у Републици Српској, где се све то организује. И све под условом да гласају”, објаснио је Ђилас.

Након објављивања снимка, најпре се из Кине огласио Вучић, тврдећи да не разуме његов садржај, оптужујући своје политичке конкуренте да на овај начин скрећу пажњу са других политичких тема, док је Ана Брнабић, уместо аргумента и демантија, оптужила опозицију да води кампању против грађана Републике Српске.

У недавном интервјуу за дневни лист “Нова”, носилац листе “Уједињене Србије” на изборима, Мариника Тепић напоменула је да крађа избора почиње пре изласка на биралишта, те да се она најчешће огледа у медијској сатанизацији представника опозиције.

“Крађа се све време спроводи кроз медијску пропаганду, преко телевизија са националним фреквенцијама и јавног сервиса РТС-а који понекад делује гори и од Пинка. На Пинку јесмо мете најбруталније пропаганде, као на потерницама свакодневно, али РТС чини друго злодело – игнорише и нас и свако критичко мишљење, брисани простор, као да нико осим власти ни не постоји. Два пензионера на РТС-у, директор и главни уредник Драган Бујошевић и Ненад Љ. Стефановић очигледно су зато и задржани да би овако нешто спроводили на јавном сервису који сви плаћамо. Све то исто спада у крађу избора, као и притисак на запослене превасходно у јавном сектору”, рекла је она.