Прочитај ми чланак

Како је Вучић украо патријарху један дан царства небеског

0

Није толико проблем што у Србији нико не може да умре док ОН то не одлучи. Већа је мука што ускоро без његовог допуштења нико неће моћи да живи. Сад, кад се еуфорија стишала и патријарх отишао Богу на истину, да резимирамо: У земљи Србији нико није мртав док то не одлучи Онај који одлучује о свему.

То је једини закључак који свако са пола мозга и коефицијентом интелигенције око и преко 80 може извући после тродневне трагикомичне фарсе са елементима хорора, састављене од медијских наслова, црквених демантија и, на послетку – Његове објаве на Инстаграму.

Чињеница да је нација вест о смрти верског поглавара сазнала, не путем саопштења лекарског конзилијума, нити Српске православне цркве, већ на Инстаграм профилу председника, довољно сведочи о патронском и понижавајућем односу који власник истог профила има према држави, цркви и народу. Верном и неверном, свеједно.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Када је дан раније, пет редакција, од којих су бар три жестоко режимске, под назнаком ХИТНО објавило вест да је патријарх преминуо, изгледало је као да је вишедневна агонија окончана и да је Иринејева душа нашла спокој.

Али, тако није мислио Он.

Ваљда рачунајући с тим да, ако је већ напаћеним патријархом, попут лутке, управљао за његовог живота, зашто се и његовом смрћу не би позабавио онако како то ради са короном, Косовом и свим осталим – као са још једном медијском атракцијом коју треба монетизовати у максималан број рејтинг поена, његових омиљених кућних љубимаца.

Тако је патријарх морао да одлежи читав дан у чекаоници царства небеског, да ОН не би морао да отказује медијско-пандурску тираду поводом антитерористичке вежбе “Обруч 2020”, на којој је слуђену јавност, која је дан провела крстећи се и призивајући Свевишњег, изложена канонади ин мемориама и демантија истих, обавестио о “тешком стању патријарха” – кога је исто вече, у пратњи камера и рефлектора, “посетио” у болници, док су дворски медији потрчали да јаве како је “председник пренео патријарху поздраве својих синова Данила и Вукана”, док је на то “Иринеј само склопио очи”.

Тако је направљен и драматуршки шлагворт за вест о коначној патријарховој смрти, која је уследила који сат касније, у рану зору, а чији је ексклузивитет, наравно, ОН задржао за себе.

Али авај… И највећем контрол-фрику Његовог калибра понекад промакне нека ситница, па је тако овај пут заборавио да неке од сарадника, рецимо бившу супругу, упозори да не кукуриче прерано. Последица: Ксенија Вучић је на твитеру “првог дана Иринејеве смрти” објавила: “Не видим тастатуру од суза. Нека му добри Бог душу опрости”. Кад су јој “из базе” јавили да патријарх није умро, него је “на леду”, било је касно. Ту се већ нашао неки злочести твитераш да принтсцреенује Ксенијин твит, да остане као сведочанство једног лудог времена и једног лудог човека. Који је, на несрећу свих нас, председник Србије.

Умал` не написах патријарх.

Патријарх је коначно и званично проглашен мртвим, али то није био и крај хорор филма у режији Великог режисера.

– Није било место Борису Тадићу да тражи директан пренос, па да он учествује у изношењу ковчега. Није му било место на седници Синода, није му било место ни да говори после васељенског патријарха – говорио је на ТВ Б92 Вучић као опозиционар 2009. године, непосредно после смрти патријарха Павла.


Наравно да је брзо заборавио оно што је тада рекао. И да је једва чекао да дође у ситуацију да уради то исто. У међувремену је, као што знамо, пар пута бануо на заседање Сабора СПЦ, нападао владике и делио лекције, а данас ће на сахрани урадити исто што су радили они које је критиковао.

Јер то је ОН. Бесраман, Безобразан. Безморалан.

Међутим, то је тек мањи део проблема када је у питању Вучићев уплив у религију, у којој се приватно осећа као прасе у Техерану. Онај већи тек следи…

Јер, Кербер који стоји између живота и смрти српских грађана, на све ће начине покушати (заправо, увелико то ради) да се умеша у избор новог патријарха, не би ли на светосавски трон поставио послушника који ће радити у дослуху с њим и по његовим инструкцијама. Иако је систем избора патријарха сложен и у крајњој инстанци, када књига спадне на три кандидата, препуштен “Божјој вољи”, Његов је план да међу ту тројицу никако не залута неко ко није по његовим аршинима.

Евентуални избор неког од владика који су се својевремено, предвођени покојним митрополитом Амфилохијем, јавно успротивили одлуци патријарха Иринеја да Њему додели Орден Светог Саве на прослави 800 година СПЦ, био би озбиљан ударац једноумљу и тиранији који су на путу да потпуно униште земљу и растерају преостало радно и мислеће способно становништво.

У супротном, уколико му успе да на чело цркве доведе неког од службеника у мантији, попут митрополита Порфирија Перића или сиве патријаршијске еминенције, владике Бачког Иринеја Буловића, режим и црква српска наставиће да тргују душама и крчме оно мало преостале вере у боље сутра и избављење од силних зала која нас тренутно држе у ропству и безнађу.

Ако се то деси, биће то глогов колац у срце Србије која је на издисају и коју само чудо попут оног црногорског може дићи са колена.

Да се на крају вратимо на реченицу са почетка ове колумне…

Није толико проблем што у Србији нико не може да умре док ОН то не одлучи.

Већа је мука што ускоро без његовог допуштења нико неће моћи да живи..