Прочитај ми чланак

Како је Тешић, близак Вучићу, на сумњив начин дошао до државне виле на Дедињу

0

Слободан Тешић, највећи трговац оружја у Србији који се налази под санкцијама САД, на сумњив начин дошао је до државне виле на Дедињу. Иако је продаја тог објекта била јавно оглашена, његова супруга Живана била је једини понуђач. Овај податак не изненађује ако се има у виду да је Слободан Тешић претходно продужио о закуп те виле до 2043. године.

Тешић је од 2016. годину изнајмљивао државну вилу од ДИПОС-а у Маглајској улици на Дедињу. Закупац је заправо била његова фирма која се бави посредовањем у трговини оружјем, која је такође под америчком санкцијама.

Две године касније Тешић са ДИПОС-ом потписује анекс уговора у коме закуп продужава за 25 година, односно до 2043. Званично објашњење било је да је о свом трошку тај трговац оружја реновирао државну некретнину.

Међутим, већ 2019. Влада доноси одлуку да ту вилу изузме из ДИПОС-овог фонда и стави је на добош, све са теретом Тешића као закупца.

Продаја објекта у Маглајској оглашена је 1. новембра у дневном листу “Српски телеграф”, а како је за “Нову” речено у Дирекцији за имовину, једину понуду доставила је Живана Тешић, супруга Слободана Тешића. Само месец дана касније Дирекција и Тешић потписују купопродајни уговор, а у Катастру непокретности тај брачни пар потписује се као нови власник.

Иначе, почетна цена по којој је оглашена продаја виле износила је 4.476.244 евра. Вероватно свесни да ће у постојећим околностима бити једини понуђачи, Тешићи за куповину објекта у Маглајској нуде 4,48 милиона евра. То је свега 3.755,4 евра више од почетне цене.

Слободан Тешић је под санкцијама САД-а од 2017. Америчко Министарство финансија означило га је као “једног од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“. Власти САД су тада објавиле су у његовом власништву или под његовом контролом фирме – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

У образложењу је било наведено да је Тешић директно или индиректно давао мито и финансијску помоц́ како би обезбедио уговоре о наоружању са разним земљама.

Упркос “проблематичној” биографији, том трговцу оружјем Министарство спољних послова Србије, на чијем је челу тада био Иван Мркић, доделило дипломатски пасош. Такође, и његова ћерка Данијела, која је 2012. била кандидат за посланика испред СНС, била је запослена у МСП, а касније пребачена у МУП, односно у Управу за међународно-оперативну полицијску сарадњу, или простоје речено, у српски Интерпол. То је јавности открио Мирослав Алексић, потпредседник НС.

Такође, и сам Слободан Тешић у више наврата означен је као финансијер СНС. Медији су писали и да је својевремено финансирао Фондацију Драгице Николић, супруге тадашњег председника Србије Томислава Николића.

Позната истраживачка новинарка Дилијана Гајтанџева која је прва открила аферу „Крушик“, написала је пре неколико дана да је Тешић само формално под санкцијама САД јер има фирму за промет оружја регистровану у тој земљи. Такође, навела је да он стоји иза фирме чије је оружје утоварено у Нишу у украјински авион, који је пао у Грчкој, као и да је Тешић изузетно близак Александру Вучићу.

Више о томе прочитајте у тексту доле.