Прочитај ми чланак

Како је расло богатство СНС градоначелника: Станови, апартмани, виногради, шуме…

0

Попут млађаног градоначелника Краљева Предрага Терзића, функционера Српске напредне странке, који је након само неколико година и једног мандата, уз помоћ новца грађана Србије увећао своју имовину за трособан стан, на сличан начин су се богатиле и поједине његове колаге и по функцији и по страначкој припадности.

СНС градоначелница се заклиње на верност масонима, фото: Твитер

 

Анализа имовинских карти само неких градоначелника у Србији, показала је да су појединци попут градоначелнице Ниша или пак Пирота, са сваким новим мандатом увећавали своју имовину. Једни су куповали апартмане, а други винограде и шуме.

Није ни тајна, а ни новина на домаћој политичкој сцени да функционери са добијањем власти и моћи, некако истовремено увећавају и свој капитал. По правилу постају власници вредних некретнина, земљишта, шума, винограда…

Анализа Нова.рс показала је да је међу „рекордерима“, бар када је у питању увећавање имовине, градоначелник Пирота, Владан Васић. Сада већ броји пети мандат, с тим да је последњи започео као члан Српске напредне странке.

На челу Пирота је од 2003. године када је изабран за председника Општине, а 2016. године постаје и први градоначелник, када Пирот добија статус Града.Како се може видети из имовинске карте, Васиће је из године у годину увећавао своју имовину. Могло би се рећи да је у међувремену постао велепоседник.

Imovinska karta gradonačelnika Pirota

 

Када се упореде имовинске карте објављене 2010. и 2020. разлика је велика. Наиме, он је у међувремену постао власник преко 100 ари винограда, шума, воћњака, њива… Како се наводи у имовинској карти, сва та имовина је купљена. Дакле, није наследство или поклон.

Први човек Лесковца купује грађевинско земљиште

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић на власти у том граду је од 2012. године а судећи према извештајима из имовинске карте који су објављени на сајту Агенције за спречавање корупције, и код њега је имовина расла из мандата у мандат.

Како сада стоје ствари, Горан Цветановић, је куповао грађевинско земљиште. Како се наводи у извештају реч је о два плаца од по више од девет ари.

Imovinska karta gradonačelnika Leskovca

 

Цветановића шира јавност зна као функционера који воли да се облачи у фараона, поготову када оде у Македонију да размени искуства у области комуналне инфраструктуре, сећате се његове награђене баште коју је сам пријавио на конкурс и наравно победио, његов штиглић је освојио шампионат у песми старих птица, многи га памте и по томе што је довео Грке и гирос на Роштиљаду током санкција…

Градоначелница Ниша власница има три стана и апартман

За разлику од колеге из Лесковца, градоначелница Ниша Драгана Сотировски улаже у апартмане.

Судећи према подацима из имовинске карте објављене 2020. она је у међувремену постала власница апартамана од око 30 квадрата.

Сотировски важи за једну од имућнијих градоначелника у Србији. Крајем јануара 2020. пријавила је да у свом власништву има три стана.

Imovinska karta gradonačelnice Niša

 

Један је четворособан од 167 квадрата и до њега је дошла адаптацијом, други од 67 квадрата је наследила, а купила је једну некретнину од 52 квадрата.

Осам месеци касније имовинска карта је ажурирана, а на списку се тада нашао и поменути апартман.

Како су писале Јужне вести, Драгана Сотировски је 25-годишњу новинарску каријеру као дописница РТС крајем 2017. године заменила местом начелнице Нишавског управног округа. Тада званично представљена као нестраначка личност.

Убрзо је, међутим, добила и функцију у странци, владајућој Српској напредној. Након нешто више од две године у страначком дресу дошла је на чело града. Прва је жена у историји Ниша на тој позицији.

Градоначелник Краљева за један мандат зарадио трособан стан

Како је већ писала Нова.рс градоначелнику Краљева Предрагу Терзићу довољан је био само један мандат на челу града, да у своју имовинску карту упише трособан стан од 73 квадрата. Тако стоји у извештају о имовини функционера Агенције за спречавање корупције.

Занимљиво је да 2016. године када је први пут постао градоначелник Краљева, Терзић ништа није имао од имовине!

Тек после две године први пут је пријавио да нешто поседује, а реч је о аутомобилу. Одмах на почетку другог мандата, у септембру прошле године, у имовинској карти градоначелника Краљева појавио се и трособан стан од 73 квадратна метра.

Поставља се питање како је могуће да се уштеди од градоначелничке плате која износи 112.000 динара, и да се за четири године купи стан чија тржишна вредност није испод 60.000 евра.

Ако су ову имовину званично пријавили јер су морали, тешко је замислити шта све нису пријавили као своје и води се као имовина њихових кумова, рођака, пријатеља…