Прочитај ми чланак

Како је пукло између Вучића и Шапића: Иза кулиса нове битке за Београд

0

Иако доведен као велико појачање у табор СНС, бивши први човек Новог Београда Александар Шапић није више чедо странке и њеног лидера Александра Вучића. Очигледно је Вучићу засметала велика аутономност коју Шапић има, а које очигледно није ни спреман да се одрекне. Шапић је улазио у "рат" са Гораном Весићем, ретко говорио о лику и делу председника Вучића, стога је упитно да ли ће на неким новим изборима поново бити кандидат за градоначелника.

Вучић је одавно препознао Шапићев потенцијал на Новом Београду, где је бивши ватерполиста годинама био први човек општине. Да не би правио са савез са опозицијом, али и због тога што СНС није имао бољу опцију за носиоца листе у Београду, избор Александра Вучића свео се на Александра Шапића. Ушао је у СНС, добио место потпредседника, убрзо постао и градоначелник, али није све било „као из бајке“ за њега. Практично од уласка у СНС креће стрмоглави пад Александра Шапића.

Вучићу смета Шапићева аутономност, али и то што га не хвали довољно

Практично од уласка у СНС, Вучићу смета Шапићева аутономност у одлучивању. Један од таквих епизода где је Вучић морао да интервенише била је ситуација када Шапић није дозволио да се одржи комеморација у Скупштини Града преминулом голману Партизана Милутину Шошкићу. Шапић је одбио ову могућност, али је Вучић инстистирао и на крају да се комеморација одржала баш овде.

Поред тога, Шапићу се замера што у јавним наступима не хвали превише лидера партије, што си истини за вољу ретко када и може чути од првог човека Београда. За разлику од других функционера, фокус његових говора готово никада није лик и дело Вучића.

О томе сведочи и последњи јавни наступи Шапића, током ког је, поред тога што је описао свој однос са Вучићем, истакао како је он за неколико месеци на власти урадио више него СНС у претходних осам година.

„Мислим да у последњих седам или осам година није урађено толико колико смо урадили у ова три месеца. Александар Вучић јесте председник моје странке, СНС-а, и председник државе, али он није наставник па да идем да га питам сваког дана како да радим свој посао. Одговорно тврдим да, откад сам дошао на место градоначелника и откако је постављена ова градска управа да су покренути процеси и да смо спремни да уђемо у решавање ствари за које нико није био заинтересован. Не из зле намере него зато што им се то није исплатило. То су ствари на којима можете политички да настрадате. Ја се 12 година бавим овим послом, локалном политиком, и нисам дошао на чело Београда да би ме препознавали на улици, да би ми се људи додворавали и да бих гостовао у телевизијским емисијама“, објансио је он гостујући на ТВ К1.

Управо су овакве и сличне изјаве разлог због којих, према речима наших извора, Вучић држи под контролом и то колико Шапић одлази на телевизије и гостује у емисијама.

„За разлику од других, виђенијих чланова странке, простор за њега на телевизијама са националним фреквенцијама је значајно мањи. Ако поредите његову присуство на телевизијама у односу на простор који добија Дарко Глишић, Милош Вучевић, док је био градоначелник Новог Сада, или Владимир Ђукановић, приметићете драстичну разлику“, подвлачи наш извор из врха СНС.

Уместо пуног мандата, Шапић „орочен“ до ванредних избора у Београду

Док је још трајала изборна ноћ и док се практично ни шампањац није отворио, знало се да ће Београд имати тесну већину у престоници. Неколико посланика више од оног што је потребно да би био Шапић изабран, отворило је питање да ли ће бити превремених избора у Београду.

О томе се разговарало и на састанку Вучића и лидера Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа, што су многи тумачили као договор о новом изборном циклусу у Београду, према којем се Шапићу не смеши лепа перспектива.

Није ни тајна да му се клима столица првог човека Београда, што отвара рационално питање да ли је врх СНС дефинитивно одлучио да раскрсти са њим.

„Биће избори, нећу ја више седети овде. Тако како ви говорите, не доносе се одговорне одлуке, али ево биће избори у априлу па ви гласајте за оне, који ће то тако да реше како сте ви предложили… Боже мој, нећу ја више ту седети, доћи ће неко други који ће одмах заменити индивидуална ложишта“, рекао је, између осталог, градоначелник Београда током расправе са водитељком Јованом Јоксимовић.

Ако је судити по информацијама са последњег састанка напредњака, извесно је да Шапић неће предводити листу на београдским изборима који ће, ако се остваре најаве, одржати у априлу наредне године.

Оно што је новост у односу на ранија обећања која је Вучића давао јавности, али и опозицији, јесте његова одлука да одложи повлачење са чела странке. У више наврата се могло чути да ће Вучић напустити чело странке до краја године, али је он одустао од те намере.

„Први разлог за такву одлуку су општи избори који ће почетком године одржати у Српској напредној странци“, навео је извор Нова.рс из СНС.

Он је том приликом навео да ће лидер СНС бити носилац листе те партије кад дође до понављања избора у Београду.

„Он ће предводити СНС, јер жели да осигура победу партије на изборима. Претходни избори су показали колико је његов рејтинг већи од рејтинга партије и он не жели да се коцка са могућношћу да опозиција направи бољи резултат у престоници“.

Како он каже, страх од неуспеха на изборима није једини разлог због чега Вучић одлаже повлачење са чела странке.

„Показало се да Александар Шапић жели већу аутономију у односу на странку и друге функционере. То је до те мере постало проблематично да је Вучић у неколико наврата морао да опмене Шапића. С обзиром на то се његово понашање не мења и да не постоји назнака да ће се прилагодити странци, Вучић ће морати да преузме кључну улогу на наредним изборима у престоници“, рекао је наш саговорник.

Интензивни сукоби са министром и бившим замеником градоначелника Гораном Весићем
Одмах након „устоличења“ у Стари двор, Шапић је кренуо у обрачун са кадровима који су били блиски дотадашњем заменику градоначелника Горану Весићу.

„Обавезаћу се пред Београђанима да ћу прекинути праксу која је постојала у многим претходним властима, да се у оквиру Управе града стварају различите политике које спроводе појединци у своје или у име одређених интересних група“, навео је Шапић, да би на наредним седницама било смењено чак 10 челника јавних предузећа у Београду.

Шапић је навео да је свестан да ће таквим приступом створити противнике како унутар организације којој припада, тако и међу интересним групама, али и нагласио да неће одступити ни по коју цену.

Додатно, Шапић је говорио да је Весић обећавао куле и градове, те да је поштено рећи људима да то не може да буде остварено. Наводио је пример попут поклањања таблета као илузорних, чиме је потрошена огромна количина новца, због чега нема довољно новца за друге пројекте у граду.

Поред тога, према тврдњама напредњака, између њих двојице дошло је готово да физичког обрачуна на једном од састанака. Према информацијама до којих је дошла „Нова“, Весић је прво кренуо да оспорава способности Шапића, након чега је Шапић бурно реаговао и насрнуо на Весића. Цео инцидент није прерастао у физички обрачун захваљујући реакцији присутних, али је „рат“ настављен на мрежама.

Због медијског препуцавања са Весићем Шапић се нашао на удару руководства странке

Крајем августа, на Председништву СНС повела се расправа о понашању Александра Шапића. Потпредседник партије нашао се на тапету најпре због тога што је претходно дао интервју недељнику НИН, а потом и због медијског препуцавања са Гораном Весићем.

Замерке на понашање градоначелника Београда тада је изнео председник ИО СНС Дарко Глишић. Међутим, како сазнајемо, Шапић није желео да прећути критике на свој рачун. Нарочито га је занимало, према речима наших извора, од кад и за кога важе правила о ненападању.

“Шапић се јавио за реч и питао руководство странке у ком то случају важи правило о међусобном ненападању. Питао их је да ли то правило важи дуже од годину дана наводећи пример министра Небојше Стефановића”, објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, Шапић је подсетио остатак странке да годину дана непрекидно нападају и свашта говоре о Небојши Стефановићу и да у том случају није важило правило о ненападњу, а затим је своје излагање закључио са тим да упркос свему изговорено ‘Стефановић и даље седи ту са њима”.

“Скренуо је пажњу људима у странци да ће увек одговарати на нападе и да не прихвата да ћути. Вучић је без коментара испратио Шапићев наступ, а стекао се утисак да су се појединци и помало уплашили”, испричао је тада наш саговорник.

У поменутом интервјуу за недељник НИН, Шапић се кратко осврнуо на однос са Гораном Весићем, наводећи да не може да заборави све оно што му је учинио.

“Ја кад нешто одлучим да кажем, не увијам ни у какве обланде. Иначе ме тај човек уопште не интересује, фантастично ми је то колико је он неким људима, а видим и вама, занимљив, и колико су њим фасцинирани. Мене он не фасцинира уопште, а још мање сам фасциниран његовим радом. Штавише, мислим да је изузетно неспособан, само то добро прикрива сталним сукобима са људима, да се не би коментарисао његов фелеричан и неуспешан рад где год да је био и чиме год да се бавио, већ се онда говори о томе како је “гадан и опасан” и како се с њим не треба качити“, рекао је Шапић у интервјуу за НИН.

Том приликом Шапић је потврдио да између њих постоје проблеми.

„Ево и ја сам се од њега жив смрзао од страха. Плашим га се колико и овог вашег фотографа који нас сад фотографише. Да ли ми имамо личних озбиљних проблема због ствари које практикује да људима ради, а које је и мени радио и за које мисли да се преко њих лако прелази, да, имамо. Али то је већ наша лична ствар и не треба јавност тиме да буде оптерећена. Овде сам дошао да радим и оставим нешто иза себе и он ме на начин на који вас интересује уопште не занима“, закључио је Шапић.