Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ПРЕБИЈЕН Вучићев брат

0

vucicev brat zandarmerija 386de13

Настављена полемика омбудсмана и министра полиције око тумачења извештаја Сектора унутрашње контроле о пребијању премијеровог брата на Паради поноса.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановићи заштитник грађана Саша Јанковићи даље имају опречна тумачења о документима које је омбудсман изнео у јавност у вези са инцидентом током Параде поноса у Београду када је претучен брат премијера Андреј Вучић. Стефановићје је поновио да документа која је заштитник грађана објавио на свом сајту нису званичан став МУП-а, „нити Јанковићможе да тумачи документе МУП-а“.

– Саша Јанковић је погрешио. Следећи пут када буде имао питање везано за МУП може да нас позове. Појаснићемо му шта значи документ који смо му послали. Не може заштитник грађана да тврди да је нешто став МУП-а. Документи које је изнео садрже само изјаве жандарма који су учествовали у том инциденту – рекао је Стефановић, појаснивши да само Сектор унутрашње контроле МУП-а може да донесе званичан став о поступању припадника полиције, па и жандарма, у појединим случајевима. Министар је додао да у полемици са омбудсманом више неће учествовати.

Заједно за Шумадију: Подршка Јанковићу

Крагујевац – Заједно за Шумадију (ЗЗШ) даје пуну подршку омбудсману Саши Јанковићу и изражава спремност за реаговање у сваком тренутку.
Гушење слободе медија, са све јаснијим облицима цензуре и политичке контроле, масовно прислушкивање и ухођење грађана, оркестрирано ућуткивање и наручено јавно блаћење свакога ко мисли и говори друкчије, најдиректније су манифестације прогресивног сужења обима људских права и политичке слободе у Србији, речено је на јучерашњој конференцији за новинаре ЗЗШ. З. Р.

У полемику није желео да улази ни Саша Јанковић, рекавши да су документа које је објавио доступна јавности и да јасно пише да је то извештај Сектора унутрашње контроле МУП-а. Он је за наш лист нагласио да само ради свој посао, који је дефинисан Уставом Србије и законима, „а не жели да улази у обрачуне, како је читав случај представљен јавности“.

– Најгоре што може да се деси јесте да се читав случај представи као лични обрачун: „Јанковић против Стефановића или Јанковићпротив ВБА“, па онда неко треба да суди ко је у праву. Немам ништа ни против полиције, ни против војске, нити министра Стефановића. Чињенице и документа говоре за себе – каже Јанковић за Данас. Он појашњава да Сектор унутрашње контроле МУП-а нема ингеренцију да поднесе било какву кривичну пријаву против припадника војне полиције.

– Неко други у МУП-у је требало да уради свој део посла, а то није учинио. Сектор је констатовао да су припадници Жандармерије употребили прекомерну силу, са чим сам се и ја сложио, и придружио пријави. Али за други део приче, везано за војску, испоставља се да нико није надлежан – наглашава Јанковић. Он додаје да га у овом поступку очекује још посла.

– Посао омбудсмана је да води поступак контроле како би утврдио који пропусти су направљени у раду одређених служби. Ако се у том поступку појаве елементи извршеног кривичног дела, заштитник грађана подноси кривичну пријаву. Ја ћу овај поступак да наставим и да поставим Министарству унутрашњих послова као и Војсци Србије одређена питања – истиче Јанковић.

Нека од њих су: „Да ли су припадници Жандармерије били обавештени да постоје војници на војном задатку, током Параде поноса? Да ли су знали да треба да их пусте, или не треба да их пусте? Зашто је враћен пиштољ без узимања серијског броја и прављења записника? Да ли су припадници Жандармерије били одморни, колико су спавали?“

– Водим поступак који треба да открије зашто је над четворицом људи употребљена прекомерна сила. Наравно, имам и низ питања за војску. Ако су тог дана били на извршењу војног задатка, као што пише, а нису обезбеђивали двојицу цивила, зашто су водили друштво на извршење задатка? Да ли је то први пропуст који је изложио опасности двојицу цивила? Зашто се припадници војске нису први легитимисали? И на крају, на основу ког члана закона припадници војне полиције обезбеђују премијера и његову породицу – каже омбудсман.

Стефановић је навео да Јанковићможе да доноси став о било ком питању и да он као министар унутрашњих послова нема ништа против тога, али је додао да заштитник грађана не може да износи став МУП-а.

– Радим свој посао, а одговори око свих дилема о томе шта спада у надлежност омбудсмана налазе се у закону и Уставу Србије, закључио је Јанковић.

Министар одбране Братислав Гашић – Срамота ме шта омбудсман ради

„Могу само још једанпут да поновим. Срамота ме је да кажем шта мислим о овоме шта омбудсман ради“, рекао је за Данас министар одбране Братислав Гашић коментаришући објављивање докумената Сектора унутрашње контроле МУП-а у којима се наводи да су припадници Војнобезбедносне агенције (ВБА) саслушавали сведоке инцидента у којем је претучен брат премијера Андреј Вучић.

У документима које је објавио заштитник грађана Саша Јанковићтакође пише да су службена лица ВБА конфисковала снимке са сигурносних камера оближњих банака на којима се наводно види како је читав конфликт започео.

– Грађани Србије могу да буду безбедни. Војска Србије и њене безбедносне службе раде искључиво по закону – навео је Гашић. В. Ј.

Командант Жандармерије Миленко Божовић – Жандарми прекорачили овлашћења

Командант Жандармерије Миленко Божовићрекао је да је против припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту, када је претучен Андреј Вучић, покренут дисциплински поступак, јер је чињенично утврђено да су прекорачили овлашћења. „Закључак је да су ти припадници Жандармерије прекорачили овлашћења“, рекао је Божовићу изјави новинарима упитан о истрази инцидента током Параде поноса, у коме су учествовали Андреј Вучић, Предраг Мали и два војна полицајца.

(Данас – Катарина Живановић, фото: Ројтерс)