Прочитај ми чланак

Како је ЕПС систематски уништен од партијских идиота

0

Дугогодишње испумпавање новца из Електропривреде Србије у комбинацији са лошим кадровима који је воде, почели су да дају резултате: овај некадашњи гигант доживљава крах за крахом, а грађани Србије у 21. веку доживљавају колапсе енергетског система, остајући данима без струје и грејања.

Након недавног колапса у ТЕНТ – у, због ког је 100.000 Обреновчана данима било без струје и грејања, Влада Србије је напокон сменила директора Милорада Грчића, а председник Александар Вучић га позвао на “личну одговорност”.

Међутим, пословање ЕПС је већ годинама уназад водило ка распаду не само лошом управљачком политиком, већ суманутим јавним набавкама због којих је ЕПС оправдано назван “златном коком СНС”. По извештају Државне ревизорске институције, ЕПС је, поред Путева Србије и Железница Србије, починио највише неправилности у јавним набавкама. Према истраживању БИРН-а, исте године када Грчић бива постављен на место вд директора, прво што доживљава процват у ЕПС су јавне набавке.

У 2016. оне скачу буквално за дупло, на више од 60 милијарди динара, а та тенденција се наставља свих наредних година. Исте године ЕПС закључује тендер и за послове очитавања бројила по скоро троструку вишој цени од дотадашње. Грађани те године напрасно добијају напрасно увећане децембарске рачуне за струју, а Грчић своју “прву пацку” од Вучића.

“Установили смо неправилности у раду ЕПС-а, водиће се и посебна истрага других државних органа. Неприхватљиво је да неко ’измишља’ висину рачуна, јер жели да остане у топлој соби и мрзи га да иде и очитава струју”, изјавио је Вучић на конференцији за новинаре 22. јануара, уз напомену да је “упозорио Милорада Грчића због овог скандала”.

Поменута истрага није на крају ничим резултирала, а ЕПС је, на челу са Грчићем, наставио да се фокусира на јавне набавке. У наредним годинама, профилишу се два омиљена понуђача на свим тендерима ЕПС, Електромонтажа и Јужна Бачка, компаније које су блиско повезане са Српском напредном странком.

Оно што сада покушава да се пласира јавности од стране власти, да је Грчић практично деловао на своју руку и да је лично одговоран за све недаће ЕПС , демантује управо чињеница да су власници ових фирмиу много ближим односима са председником Вучиће, но са директором ЕПС. Власник Јужне Бачке Драгољуб Збиљић, био је једини гарант кредита од пола милиона евра, који је 2012. године тада опозициони СНС подигао за потребе изборне кампање.

Крајем 2020. године Збиљић постаје власник и Електромонтаже из Краљева, компаније која такође последњих година добија значајне послове са Електропривредом Србије. Краљевачка Електромонтажа, према подацима Бирна, само 2019. године приходовала скоро три милијарде динара, од чега две и по од послова управо са ЕПС – ом. Збиљић је ову фирму преузео од Ненада Ковача, дугогодишњег пословног партнера Николе Петровића, функционера СНС-а и блиског пријатеља председника Александра Вучића.

Такође, грађани су и прошле године имали прилику и лично да се увере да Грчић поступа по наређењима председника, у случају трафостанице у Сјеници. у “спонтаном” игроказу пред камерама, Вучић је тада телефоном назвао директора ЕПС са наредбом “да среди”, односно обезбеди једну трафостаницу домаћинствина надомак Пештера. Да је пословање ЕПС све само не транспаренто потврђује и набавка из 2019. године у којој је ЕПС купио програме за енкрипцију са највећим степеном заштите за 20 мобилних телефона. Ову технологију ЕПС је платио око 25 милиона динара, односно око 10.000 евра по једном телефону. Сличну апликацију, али њену знатно јефтинију верзију, користили су припадници криминалног клана Вељка Беливука.