Прочитај ми чланак

Како и зашто „РИО ТИНТО” откупљује имања ако нема дозволу за отварање рудника?

0

Председник Владе Србије Ана Брнабић отворено обмањује јавност, да не кажемо да бестидно лаже када тврди да је „Рио Тинто” откупио сву земљу од грађана Србије у лозничким селима. Прво, није тачно да је „Рио Тинто” завршио откуп земље. „Рио Тинто” до сада није откупио ни 20% потребне површине за отварање рудника у Јадру. Откупио је 50 домаћинстава односно 136 хектара, од потребних 650 хектара (према документацији коју је објавила сама компанија). То износи 20% од потребних површина за први корак у отварању рудника.

И даље од 20% нису успели! Народ неће да прода земљу. Узалуд су све новчане понуде, притисци и претње преко домаћих сарадника, гашење уличног светла, гурање у мркли мрак живих насеља, скидање кровова са кућа и прављење апокалиптичних сцена – народ не да своја имања!

Још важније питање гласи: како и зашто „Рио Тинто” откупљује имања ако нема дозволу за отварање рудника у Лозници нити је још увек уопште завршена студија о процени утицаја на животну средину? Зашто им је јавно предузеће „Путеви Србије” дало овлашћење да праве обилазни пут ако још немају дозволу за отварање рудника? Да ли то они знају нешто што јавност Србије не зна? Да ли им је обећано отварање рудника без обзира на последице по животну средину и здравље грађана, само се та дозвола још увек крије?

Посебан проблем у другим деловима Србије, где је такође покренуто истраживање литијума, јесте привремено запоседање парцела мимо воље власника на период од три године, према одредбама новог Закона о експроријацији. То се „сасвим случајно“ поклапа са одредбама Закона о рударству у коме се истражно право додељује на три плус три године. Значи: привремено експропришете власнику земљу, обавите истражне бушотине и вратите му је назад! Вратите му назад уништено обрадиво тло, уништене воде и бунаре и поремећен комплетан живот.

Вучићева власт ставља Народну скупштину, Владу, нове законе и читаву државу у функцију страних интереса! Хвала грађанима Горњих Недељица и других угрожених лозничких и осталих села широм Србије који не дају своја имања и боре се за еколошку безбедност и добробит целе државе. Остајемо уз њих као од првог дана, посвећени овој, једној од најважнијих борби која се данас води за нашу отаџбину! Ана Брнабић, Зорана Михајловић и сви други агенти страног интереса у Влади Србије мораће кривично да одговарају за све што раде против интереса народа и државе.

Бошко Обрадовић,
председник Српског покрета Двери

проф. др Душко Кузовић,
председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума”