Како Бог и народни обичаји налажу: Српски радикали прославили своју крсну славу

0

У богоугодној атмосфери, домаћински, уз поштоваwе православних али и српских народних обичаја, Српска радикална странка, у својој централи у Земуну је прославила своју крсну славу Света Три Јерарха.

Након што је уз присуство православног свештеника, уз молитву, врх Српске радикалне странке благодарио Господу Исусу Христу на све благодети, којима је дарована странка и њени чланови, председник СРС Војислав Шешељ одржао је здравицу и пожелео добродошлицу гостима.

Председник СРС Војислав Шешељ је на прослави изјавио да је СРС „патриотска странка која развија пријатељске односе с напредним демократски оријентисаним народима и државама“ и да је „против глобализма као новог светског поретка, против хегемоније и доминације“.

„Ми смо странка која се бори за ослободјење српских земаља које су тренутно у тудјинском ропству“, рекао је Шешељ.

Шешељ је изнео да очекује да ће СРС на предстојећим изборима постићи бољи резултат него на претходним, али да је „најважније је да се наша борба наставља, да од наших принципа нећемо одустајати“ као „странка социјалне правде, странка угњетених, странка најсиромашнијих која се бори против глобализације и Новог светског поретка,“.

Убрзо је атмосфера постала весела, а славље су увеличали и тамбураши који су засвирали чувену песму „Ово је Србија“.

Такође, представници амбасада Русије, Азејбеџана, Кубе и Кине били су данас у седишту Српске радикалне странке (СРС) која је прославила своју славу Света Три Јерарха.

Света Три Јерарха

Светитељи: Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у месецу јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар.

А овај заједнички празник установљен је у XИ веку за време цара Алексија Комнена. Једном наста однекуда распра у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере.

И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно.

Тада му рекоше: „Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог“. Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника. Поводом овога дивног виђења спор се реши на тај начин што се одреди 30. јан. као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!