Прочитај ми чланак

Стандард: Када Вучић говори о дијалогу са Приштином то звучи као дилема из „Фауста“

0

aleksandar-vucic(2)(Танјуг)

Косовско питање је у Србији постало национална дилема, оцењује данас бечки дневник „Стандард“, додајући да то најбоље одражава изјава потпредседника владе Александра Вучића који је говорио о „11 дана пакла“ између седме и осме рунде дијалога са Приштином.

„Када Вучић говори о дијалогу то звучи као дилема из „Фауста“, као да две душе живе у једном телу, које желе да се одвоје једна од друге. Једна тежи у будућност, ЕУ, а друга жели да остане на Косову, на светој српској земљи, колевци српства. Обе ствари, то се све јасније увиђа у Београду, неће моћи да се добију“, констатује лист.

„Стандард“ подсећа да је девиза спољне политике Србије годинама била „Косово и Европа“, што значи да борба за Косово као неотуђиви део Србије и истовремено испуњавање задатака за приступање ЕУ.

Брисел од Београда сада, међутим, не тражи признање Косова, али је процес европске интеграције од стране запада везан за српске уступке, који консолидију де факто независност Косова, тврди лист.

Дневник оцењује да је актуелно највећи „залога“ у дијалогу Београда и Приштине расформирање од Београда финансираних паралелних структура на северу Косова.

Београд те структуре, наглашава „Стандард“, жели заменити Заједницом српских општина са одређеним извршним и законодавним овлашћењима, али то Приштина одлучно одбија и жели да одобри само асоцијацију у оквиру косовског система, једну врсту српске невладине организације.

Бечки дневник преноси да државни врх Србије једногласно најављује да Србија не може више попуштати, указујући да ако у априлу не буде договора Србија ове године може заборавити на датум за почетак преговора.

„У Београду се одржавају ванредне седнице једна за другом. Влада атмосфера националне драме. Политичари упозоравају да би Србија, у случају негативног исхода, могла скренути са европског курса, говори се о националном поносу, о превременим изборима“, истиче „Стандард“.

Лист преноси и писање беогардске штампе да су Брисел и Вашингтон затражили од Вучића да учествује у следећој рунди дијалога, констатујући да је он главна личност Србије и да само он има потребан ауторитет за решавање дилеме у европском духу.