Прочитај ми чланак

КАД ТИ БАТА ГАША КАЖЕ: БИА потврдила „аутентичност снимка“ шпијунске афере

0

По свему судећи, у новој пропаганди за примитивне, саучествује и БИА, а наредни дани ће показати шта је стварни циљ Александра Вучића, који је смехотресном "афером" покренуо хаjку на Русију.

Безбедносно-информативна агенција потврдила је РТС-у аутентичност снимка на којем Георгиј Клебан даје новац наводно српском агенту. БИА је потврдила да је на снимку руски обавештајац.

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је за РТС како је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавештајац.

На питање да ли је на снимку српски агент, припадник БИА или ВБА или неке друге институције, Жељски је није директно одговорио, наводећи како у овом тренутку о томе не би ширио причу.

„Наше службе – како цивилна, тако и војна – су веома интезивно ангажоване на установљавању свих околности, а детаље на ту тему ће исказати председник Србије након Савета за безбедност који ће бити одржан сутра“, додао је Жељски.

Он је навео како је БИА дужна да ради ускључиво и само у интересима своје земље, а не других земаља.

„Веома је важно нагласити у овом тренутку да обавештајни субверзивни рад који се одвија на територији Републике Србије, а он се де факто одвија, не треба никако везивати само за Руску Федерацију. Напротив, и друге велике силе, попут САД, Велике Британије и Француске, али и регионални играчи, напоменућу само Хрватску и Албанију, веома интезивно раде на остваривању својих интереса, што је увек у међународним односима и политици очекивано“, рекао је Жељски за РТС.

Он је нагласио да је посао припадника БИА да се таквим облицима без изузетка супротставе.

„Све мере које су у надлежности БИА и ВБА, пре свега, у овом конкретном случају се веома интезивно предузимају и биће предузете на том професионалном плану максимално одговорно и благовремено“, додао је Жељски.

Он је најавио да ће о свим мерама које ће „држава свакако на политичком плану предузети“ сутра детаљније говорити председник Србије.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је раније данас новинарима у аскупштини да се рано јутрос видела са председником Србије Александром Вучићем и да је он, као врховни командант, наложио Војно-безбедносниој агенцији да истражи аферу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да Вучић прикупља информације, а очекује да у току сутрашњег дана позове и окупи све шефове обавештајних и контраобавештајних служби, као и начелника генералштаба Војске Србије.

РСЕ је 18. новембра објавио да је на друштвеној мрежи Јутјуб (YоуТубе) 17. новембра објављен видео у ком се види сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих двојице. Човек који се у опису наводи као „руски обавештајац“ даје пластичну кесу „српском агенту“, који ту кесу оставља у паркираном аутомобилу. Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, након чега се растају. Када мушкарац, означен у опису видеа као „српски агент“, након састанка оде до свог аутомобила и отвори пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем, наводи РСЕ.

РСЕ: Клебан је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду

Видео, према анализи коју је дао Цхристо Грозев, новинар Беллингцат истраживачке отворене платформе, приказује заменика руског изасланика одбране у Србији, иначе припадника Руске војно обавештајне службе (ГРУ).

Грозев наводи да је у питању Георги Клебан (Георгy Викторовицх Клебан), као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица „Мицрософт Азуре“.

Према писању Грозева, адреса на којој је Клебан пријављен јесте адреса на којој се налази Општа војна академија, што ни на који начин не упућује на то да је Клебан припадник ГРУ-а. Међутим, Клебанова супруга, како наводи Грозев, пријављена је на адреси дома руске специјалне војне јединице „Спецназ“ (скраћено од „Спетсиалноyе назхацхениyе“, у преводу „специјалне намене“), која се доводи у везу управо са војно обавештајном службом ГРУ, преноси РСЕ.

Како је у Министарству спољних послова потврђено за РСЕ, Георги Клебан је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са те позиције одјављен у јуну 2019.

Клебаново име појављује се на сајту Министарства одбране Србије у вести од 23. октобра 2017. када је Клебан, како је наведено, као представник Изасланства одбране Руске Федерације поводом Дана ослобођења Новог Сада у том граду обишао гробове шесторице морнара Црвене армије који су погинули у борби за ослобођење.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!