Прочитај ми чланак

ЈОВО БАКИЋ: У Србији живимо у ауторативном мафијашком систему

0

Социолог Јово Бакић оценио је вечерас у Нишу да у читавој Европи имамо владавину олигархије, односно владавину „танке мањине богатих у сопственом инстересу“, а да ми у Србији живимо у „ауторативном мафијашком систему где постоје јаки олигархијски елементи“.

Он је казао да смо од 2000. до 2012. године у Србији имали чисту олигархију, а једна богата мањина владала је у сопственом интересу.

„Данас такође једна богата мањина влада у сопственом интересу, али је њу ауторативни вођа дисциплиновао, тако што је једног од њих, Мирослава Мишковића, послао у затвор. Тиме им је послао поруку – можете да финансирате само мене и моју странку и никога више. Они су ту поруку озбиљно схватили и заиста финансирају само њега и његову странку „, истакао је Бакић на трибини „Диктатура и ауторитарност“ коју је организовао Удружени покрет слободних станара.

Бакић је истакао да у Србији постоји синтеза две негативности, где је једна „ауторативни вођа“, а друга „богати људи који систем финанансирају што милом што силом“.

„Имамо великог вођу који покушава да читаву политичку заједницу присвоји, да је третира као сопствено домаћинство. Имате његове блиске сроднике који немају никакве формалне функције, али имају врло битну улогу у систему“, казао је Бакић.

Он је рекао да је ситуација у Србији „објективно црна“ и да „уопште неће бити лако да се промени“, међутим, како је навео, „прво морамо да је одредимо као такву, па да онда видимо како и шта даље да радимо не би ли је променили“.

„Уколико се међусобно не препознамо, ако се не организујемо и супротставимо различитим врстама варвара који нама владају онда нам нема спаса. Ништа то неће вредети ако се промена задржи на нивоу Ниша или Србије. Морамо да будемо спремни за удруживање, Ниша са Краљевом, Краљева са Пожегом, Ваљевом, Крагујевцем, Београдом, Новим Садом, Атином, Будимпештом. Тек онда можемо нешто да радимо“, истакао је Бакић.

Додао је да људи у Србији морају да се организују и повезују на међународном плану како би „било спаса“.

„Ми смо у овом тренутку дубоко пропали. Нама су потребне огромне позитивне енергије, потребна нам је огромна солидарност, братство, и жеља да успемо. Ако тога нема само је питање да ли ће нас сахранити сада или неког другог дана“, изјавио је Бакић.

Према његовим речима већина у Србији се потпуно предала, али има људи који мисле да није све изгубљено и да вреди ући у битку.

„То шта можемо урадити нико не зна, али је кључно питање да се за почетак супротставимо. Ако нисте ушли у озбиљну битку ви сте свакако изгубљени. Загазимо у озбиљну битку па ћемо видети шта даље“, рекао је Бакић.

Социолог и председник Удруженог покрета слободних станара Ђокица Јовановић истакао је да се тренутна владавина код нас може назвати „владавином најгорих, а да је оно што нам се тренутно дешава „велики избор овог друштва“.

„Разобличавање тог поретка је исувише тешко. Имам и разумевање за људе који се налазе у веома тешкој езистенцијалној ситуацији и још већем егзистенцијалном страху. Од некога ко размишља како ће сутра да исхрани породицу и школује децу, тешко је очекивати да ће размишљати о слободи медија“, казао је Јовановић.

Он је рекао да је ситација „јако тешка, да деца беже из земље, да је огромна незапосленост, као и да се у Србији јавља трагична класа прекаријата“.

„То смо скоро сви ми који не поседујемо богатство у својим рукама, не поседујемо политичку моћ и не можемо да планирамо своју људску будућност. Каква је то држава која не омогућује људима да планирају будућност? Држава мора да чини да буде добро што већем броју људи. Овде се држава свела на инструмент у рукама само оних који су дограбили све полуге финансијске и политичке моћи“, нагласио је Јовановић.

Према његовим речима, задатак левице, уколико се она уопште буде пробудила, је да буди људе да узму себи право у руке да заиста одлучују о непосредном животу.

„Не могу о нашим најнепосреднијим интересима и положају да одлучују којекаква комунална предузећа која служе управо поробљавању људи, отимању ово мало новаца из џепа. То су страшни начини експлоатације и обесмишљавања људских живота“, рекао је Јовановић.

Он је истакао да левица треба да се окрене свима они су одбачени, експлоатисани и свима онима који сматрају политичку заједницу местом где ће остварити своју слободу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!