Прочитај ми чланак

Јовановић: Жао нам је што сви из опозиције нисмо сели за сто, не верујем у бојкот

0

Милош Јовановић, лидер ДСС и члан Председништва Покрета "Метла", каже да му је ужасно жао што сви из опозиције нису сели за сто, али да то он није могао да иницира, иако је, каже, упућивао допис с предлозима СзС-у. Поновио је да не верује у идеју бојкота, и навео да ће Покрет "Метла 2020" одлуку донети за десетак дана, кад сазри. Сматра да ће прича о бојкоту, по последицама, бити иста као одлука о гласању за Прелетачевића. Ми нећемо сарађивати са СНС, ту нема никакве дилеме, ми смо опозиција и бићемо опозиција и даље, нагласио је Јовановић.

Једна од странака која је још неодлучна када је реч о изласку или о бојкоту избора јесте Демократска странка Србије. Јовановић је у среду изјавио да ће за двадесетак дана, на органима покрета „Метла 2020“ бити донесена одлука о томе да ли ће изаћи на изборе.
 

„Нисмо ми неодлучни, анализирамо ми то друго… Зато што су лоше опције, то сви грађани знају. Имате избор, према нашем мишљењу, између лоше опције – а то је бојкот и скоро подједнако или мало мање лоше опције а то је излазак на изборе у овако нефер условима, у потпуно затрованој атмосфери, где шта год да кажете имаћете нападе са једне или друге стране или можда са обе стране. Далеко смо од задовољавајућих услова за неке нормалне, пририодне изборе и демократску расправу“, оценио је у Дану уживо Јовановић.

Каже да он лично не верује у бојкот, и да је ближи изласку на изборе, али да ће одлуку ипак донети колективно, на органима покрета „Метла 2020“. Сви смо истог мишљења, али са нијансама, наводи гост Н1. Свако ко је нормалан и иоле води рачуна о држави, има ту неку врсту дилеме, каже Јовановић. Није лако – ако донесемо долуку да изађемо на изборе мораћемо да идемо и на Пинк, ако мислите да ћемо ми ићи тамо са задовољством – нећемо, каже. Додаје да у том случају морате да идете на све медије који вас зову, јер не можете да гостујете само на Н1 или да дајете интервјуе Данасу, која је врло коректна новина, да бисте се представили.

Каже да верује да ће одлука бити пре „ка него против изласка“, али да желе да сачекају десетак дана „да одлука сазри до краја“.

Сматра да бојкот није одрживо решење. „Немамо право да будемо неодговорни и непромишљени“, истиче. Сматра да ће прича о бојкоту, по последицама, бити иста као одлука о гласању за Белог Прелетачевића. „Ја се и даље ужасавам што је 10 посто мојих суграђана дало глас Белом Прелетачевићу, и не знам с којом надом, и шта су мислили да ће постићи… Нисмо ништа постигли, нити је могло да се постигне, било је то крајње неозбиљно, неодоговорно и непромишљено, и чини се да прича о бојкоту иде у истом смеру“, истакао је Јовановић.

Ми нећемо сарађивати са СНС ту нема никакве дилеме, ми смо опозиција и бићемо опозиција и даље, нагласио је Јовановић. Каже да иде по терену и да је много грађана који су против бојкота, а подједнако су против режима Александра Вучића.

Јовановић каже да бојкот присиљава на ваниниституцијалну борбу – кроз блокаду институција, саобраћајница, кроз грађанску непослушност или нешто друго, како би се присилила та нову власт, која ће бити ова сада, на нове изборе под имењеним околностима. „Ја напрасто не видим за то ни воље ни енергије, на страну протести“, каже Јовановић.

Наводи да социјално економска ситуација није баш таква да тера људе на улице, напомињући да људи који протестују у Бепограду нису гладни. „То је средња, виша класа која је, као и ја, моји пријатељи, мој покрет, иритирана начином на који Александар Вучић води државу, обраћањем Александра Вучића, па вашем новинару кад каже „стручњак, шта ти мислиш“, иритирана лажном доипломом, кућом на врху Копаоника, иритирана афером Крушик… Али, иритација није довољна да се ван институција нешто уради. Други елемент, ми више нисмо млада нација, свака ванинституционална борба подразумева енергију и младост, нама то ужасно фали, то је огроман демографски проблем за себе…“ Лидер ДСС каже да ради на факултету са омладинцима, и да многи нису политизовани, констатујући да се то видело и на протестима, на које излазе људи средњих година па навише.

Јовановић је, како је истакао, изнео свој субјективни суд, а на основу разговора са људима – да они који највише заговарају идеју бојкота, нису претерано омиљени у бирачком телу, с разлогом или не. И четврта тачка, како је нагласио – нема спољне подршке. „И то знамо сви – нити Исток нити Запад не говоре бојкот, и једни и други кажу да су потребни нормални избори“.

Додао је да не верује у идеју бојкота, и да не би знао како да је брани уколико се покрет Метла одлучи за то.

Лидер ДСС каже да би апсолутно био за бојкот да може да се избоксују за шест месеци нови избори, да се присили власт на нове изборе, али сматра да из наведених разлога то није могуће. „Жао ми је што се тај део опозиције углибио у ту причу… Уосталом, нисам вам потребан ја.“ Наводи да је чињеница да се и у оквиру тог другог блока много расправа води на ту тему, да у Демократској странци има оних који нису за бојкот, додаје пример омладине из „1 од 5 милиона“ која се, како каже, под неким њему чудним ставом изјаснила да ће ићи на изборе. У Шапцу се велике странке припремају за изборе на локалном нивоу – а зашто би предали власт СНС. Господин Пауновић неће ићи под листом СзС, али ће изаћи на изборе у Параћину“, додао је.

Ужасно ми је жао што сви из опозиције нисмо сели за сто, али не могу ја то да иницирам, нити Новица Антић, каже Јовановић, подсећајући да је он излазио на изборе у Београду и да је остварио мали резултат – један посто и нешто, ДС 2,2 одсто. Драган Ђилас је изашао као победник, а није узгред речено бојкотовао те изборе, иако је и тада, по његовим речима, била диктатура, али је то легитимно с политичке тачке гледишта, додао је. Требало је да окупи све људе, да се озбиљно, кроз дискусију све премери, истиче гост Н1.,

 Наводи да је својевремено упутио званични допис СЗС, у децембру, кад су почели протести, са две тачке – да се зна ко организује протесте, да их воде политичари и друга – конструктивно смо нудили да се не излази са 100 хиљада захтева, јер је то бесмислено, него са три до пет, који ће бити усмерени на јавни медијски сервис, затим да се да временски рок до када да се испоуне, а онда да се протести радикализују. „Наша идеја је била да протест организују политичке странке, јер није протест почео због Јелене Аносоновић већ због Борка Стефановића“.

Јовановић тврди да је на допис одреаговао једино председник Нове странке Зоран Живковић, позвао на састанак, а онда сутрадан отказао јер се нико није јавио да ће да учествује.

Сада не треба плакати за просутим млеком, ту смо где смо, каже гост Н1. Оцењује да ће услови бити тешки, да ће тешко бити скупити и потписе, а оцењује да то може да буде и препрека за „Метлу“, уколико се одлучи за изборе.

Наводи да ће у уторак на седници Председништа вероватно доћи до предлога одлуке.

„Позивам људе да ипак мало ставимо прст на чело. Не видим зашто би Шабац или Параћин требало да препустимо напредњацима, не видим зашто се не бисмо изборили за још један град или општину у Србији, не видим зашто нас не би било 50, 60 и 100 посланика у Србији. Никад није касно за ванинституционалну борбу, али боље да имате нека упоришта… Не волим те паралеле и мислим да то не стоји, са 2000. годином, али Слободан Милошевића није пао због бојкота, него због избора, због одузамања градова, који су један по један падали“, навео је гост Дана уживо.

Сматра да би у овој ситуацији могло да се деси да неке странке нестану. Додаје да је мишљења да неке странке треба да опстану, као и покрет који води. „Мислим да имамо шта да понудимо, имамо озбиљан програм, и ту ДС која је у тој некој полуагонији, не бих волео да је видим да нестаје, зато што је уз ДСС била нека институција, стожер, колико год се ја неслагао, у многим периодима, с њеном политиком, нарочито 2008“, навео је.

О изласку „1 од 5 милиона“ на изборе

Упитан о одлуци организације „1 од 5 милиона“ да изађе на изборе, каже да га је то изненадило, а и да је мало збуњен, оцењујући да не знају у шта улазе. Мислим да су ту мало зелени, то је процедура озбиљна, то се не може изградити преко ноћи, каже Јовановић. Наводи да га је њихова одлука изненадила, зато што је у питању обрт од 180 степени – „јер шетате за бојкот и онда излазите на изборе“.

Каже да им је тачан један аргумент: „Да се велике странке спремају на локалу да изађу на изборе, то је тачно, које су иначе прогласиле бојкот, а ићи ће на изборе под неким другим заставама. Ја то знам од Врачара преко Шапца“.

Они треба да буду активни политички, колико год мислио да младост има предност, тако млади не могу да воде и без ширег искуства је немогуће помишљати на неке високе функциј, закључио је.