Прочитај ми чланак

Јовановић: Србија вапи за постизањем националног консензуса

0

Србија се већ дуго налази у озбиљној кризи и то је чињеница коју нико може да оповргне: озбиљно су угрожени њен територијални интегритет, демократске институције правне државе, социјална правда и демографски опстанак.

Предуслов налажења и спровођења ваљаних и одрживих решења за сва ова питања јесте постизање друштвеног консензуса о циљевима и начинима њиховог постизања.

Зато је неопходан отворен дијалог свих политичких чинилаца српског друштва, научних институција, релевантних струковних организација и Цркве, о пет основних тема:

– решавању проблема Косова и Метохије

– обнови и јачању свих институција правне државе обезбеђивањем њихове пуне независности

– обнови и јачању демократских институција: условима за слободне и фер изборе, промени изборног система, медијским приликама, аутономији рада независних државних институција…

– мерама смањивања социјалне неједнакости

– утврђивању конкретних мера повећења наталитета и смањивање исељавања становништва

Уколико постоји политичка воља да се овај неопходни дијалог отвори потпуно би било непотребно било какво спољно мешање, медијација ЕУ или било кога другог.

На власти је увек одговорност, па и у овом случају: или ће да измени политику потпуне затворености за дијалог и да без обзира на последице Србију води инсистирајући на сопственој непогрешивости или ће отворити простор за постизање националног консензуса о најважнијим питањима за будућност Србије.