Прочитај ми чланак

Јовановић: Референдум нелегитиман, променићемо Устав када дођемо на власт

0

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да би се требало уздржати од изјашњавања на референдуму о уставним променама, најављеном за 16. јануар 2022. године, јер грађани не знају о чему би тачно требало да гласају и на шта се односи референдумско питања, као и јер би се изласком на референдум „дао легитимитет у потпуно нелегитимном процесу“.

„Постоји разлика између избора и референдума. Референдумом се потврђује нелегитимни акт, а избори ће означити тренутак ресетовања нелегитимне атмосфере настале због бојкота претходних избора. Уздржавање од гласања на референдуму значи да би 16. јануара требало остати код куће, јер ће се тако показати да је референдум нелегитиман“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

„Када се за нешто залажу посланик СНС-а Владимир Ђукановић, Милица Ђурђевић из покрета Заветници и та екипа, која се сада залаже за излазак на референдум, онда сам инстинктивно против“, додао је Јовановић.

Јовановић је објаснио да је промена Устава Србије путем референдума правно и политичко питање.

„Када је реч о правном питању, правници су сагласни да предложене промене Устава неће омогућити независно правосуђе, него ће зацементирати једнопартијско правосуђе. Политичко питање је да ли ће измене Устава бити легитимне ако их усвоји нелегитимна скупштина у којој нема опозиције, а на основу референдума којем није претходила јавна дебата у медијима? Неће, и зашто онда учествовати и дати легитимитет нелегитимном процесу“, упитао је Јовановић.

Јовановић је истакао да грађани готово уопште нису обавештени на шта се односе измене Устава Србије везане за правосуђе, нити зашто би требало да гласају „за“ или „против“, а да током гласања „неће бити контролора, осим оних које ће одредити власт, нити посматрача“.

„Референдум спроведен у таквој атмосфери ће за председника Србије Александра Вучића бити само формалност којом ће зацементирати партијско правосуђе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да ће садашња опозиција „променити Устав када дође на власт“.

Генерални секретар Народне странке је рекао да ће та странка одлуку о учешћу на референдуму донети на страначкој скупштини, заказаној за 26. децембар.

„Постоје различита размишљања, ми смо демократска странка која поштује процедуре. Наша одлука ће бити донета на демократски начин и без калкулисања“, закључио је Јовановић.