Прочитај ми чланак

Јовановић: Морамо на улице, да блокирамо СРБ, ако Вучић прихвати ЕУ предлог за КиМ

0

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да ће, ако председник Србије Александар Вучић прихвати европски предлог о Косову, позвати грађане да се против тог плана боре „свим институционалним и ванинституционалним средствима“.

„Врло јасно – улица-улица, блокада-блокада“, рекао је Јовановић у интервјуу за портал КоССев.

Лидер Новог ДСС-а од пре два дана борави на Косову. Посетио је Косовско Поморавље, Штрпце, Свете Архангеле, као и Велику Хочу и Косовску Митровицу.

Према Јовановићевим речима, тиме што Вучић не одбија европски предлог отвара врата ка признању Косова од стране Србије.

“Ја бих (као председник Србије) тај предлог одбио, а Вучић ће морати да сиђе са власти ако прихвати предлог”, додао је лидер Новог ДСС-а.

Јовановић, који је и један од лидера коалиције НАДА (Нови ДСС-ПОКС) сматра да би прихватање овог документа било противуставно.

„Сам Александар Вучић је рекао пре неки дан у свом једночасовном обраћању да тај план подразумева имплицитно признање. Мислим да ће чак и експлицитно, ту сада у међународно-правној доктрини – имате више мишљења. Он у сваком случају подразумева признање Косова као државе, што је директно противуставно“, наглашава Јовановић.

Каже да је Вучић „врло вешто и перфидно“ успео да од нечега што је неприхватљиво за било коју суверену државу, али и за њега самог, до пре неколико недеља – направи нешто што је легитиман предмет расправе.

Поводом Вучићевих навода да је „великој петорци“ изразио „бригу и резервисаност по једном важном питању“ председник Новог ДСС претпоставља да је српски председник мислио на члан четири предлога чији је наводни садржај недавно објавио Данас, у којем се наводи да Србија неће да се супротставља чланству Косова у било којој међународној организацији.

Вучић је раније говорио и да је чланство Косова у УН црвена линија и да то не може да прихвати. Јовановић сматра да је Вучић променио своје мишљење.

„Сада је спустио за октаву. Раније је то било неприхватљиво, сада је изнео резерву. То је сада већ много ниже. Очекујем да ће следеће бити – ‘нема се друге’“, наводи Јовановић.

Јовановић за сада нема поруку Србима са Косова уколико Вучић прихвати европски предлог.

„Нећу да дајем никакве поруке док не буде крајњи исход битке“, каже.

Али, у супротном случају:

„Он (Вучић) мора да сиђе са власти, јер ако то уради не може да буде на власти. Ако ипак остане, поред свега, ја у политици нећу бити“, додао је председник Новог ДСС-а.

Јовановић је закључио да ако су Срби одлучили да се испишу из историје и да не буду народ И Косово сецесионистичко буде признато од Србије, Србије за 20 година више неће бити.

“Република Српска ће нестати, Срби ће се свести на београдски пашалук, биће чланица НАТО пакта и то ће бити један муљ и нестанак и силазак са историјске сцене некада славног народа. У том случају ћеми бити најгора, али убедљиво најгора генерација коју је српски народ изродио“, закључио је Милош Јовановић.