Прочитај ми чланак

Јовановић: Литијум ће бити један од разлога Вучићевог пада

0

Доцент на правном факултету у Београду и председник Новог ДСС-а Милош Јовановић каже да питање литијума моће бити једно од оних питања које ће сломити "ову бахату власт", као и да га не занима стратегија Радомира Лазовића, Мирослава Алексића и Александра Јовановића Ћуте јер су "зарад својих партијских интереса сломили једини једиствени фронт" који је могао да створи промене у друштву.

– Не занима ме шта би опозиција требало да ради и која би стратегија опозиције била, а не да ме не занима опозиција. Стварно ме не занима стратегија Радомира Лазовића, Мирослава Алексића , или Ћуте Јовановића… Просто не могу да размишљам о томе. Један фронт који смо имали, који је био квалитетан и могао да донесе далекосежне последице су они уз неких ситнопартијских интереса разбили и направили су да ћемо сви као друштво имати далекосежне последице… Урадили су то зарад неких седам, осам општина, нису добили ниједну – рекао је Јовановић за Н1.

Додао је да комуникацију одражава са Странком слободе и правде и Србија центар.

Он се у овом смислу осврнуо на његову претходњу изјаву „после годину и по дана сарадње са остатком, благо речено крајње несолидне опозиције, што са десног, што са левог спректра, то питање ме више не занима (питање сарадње) бавићемо се у наредном периоду собом и јачањем наше странке и неговаћемо коалицију НАДА коју имамо са ПОКС-ом“, а коју је прочитала водитељка Н1.

На питање Н1, а које се односи на позив Еколошког устанка и Данијеле Несторовић, да ли би се придружио протесту поводом питања литијума, као и да ли би сарађивао са опозицијом по овом питању, Јовановић каже да нема проблем да изађе на протесте.

– Немам никакав проблем с тим, пре свега зато што се ради о безобразлуку према вољи грађана и презиру према народу који показује ова власт и Александар Вучић. Мислим да ће то питање (питање литијума) бити један од разлога пада овог бахатог режима – објашњава Јовановић.

Јовановић је објаснио како та борба треба да изгледа.

– Скупштина служи као нешто што треба да појача легитимитет свих наших позиција, где може и кроз институционалну борбу, која може попримити разне облике, то је само додатна резонанта… Мислим да ће у крајњем исходу да се ово заврши недемократски, притиском улице. Не зато што ја то желим, опозиција или грађани. Сви желимо да живимо у демократској држави где се ствари решавају на изборима, али када изборе више немате, а власт наставља да гура своје агенде, онда народ нема другог избора него да притиском улице доведе ствари у неко нормално стање – навео је.

Председник Новог ДСС-а се осврнуо и на питање референдума, као механизма одлучивања о питању литијума.

– Да бисмо дошли до референдума, прво морамо потпуну јасну ситуацију, јавну расправу расправу шта се добија, шта се губи… То мало дебате која је организована на јавном сервису, пре три или четири године, биле су две или три емисије, су мене као обичног лаика потпуно убедиле у став или у исправност става да експлоатација не сме да се догоди – додаје он.

Јовановић се на крају осврнуо и на фестивал „Мирдита, добар дан“, рекавши да овај фестивал значи „прихватање сецесије Косова и Метохије и против је националне безбедности Републике Србије“.