Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ: Једина Вучићева платформа о КиМ је обећање странцима из 2012. године

0

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић мора грађанима и парламенту да положи рачуне о Косову и Метохији и поднесе писмени извештај о преговорима које је водио у претходних седам година, као и платформу за будуће преговоре.

„Став Народне странке је јасан заказивање седнице парламента о Косову за 27. мај је важна прилика да Вучића истерамо на чистац. Уколико он унапред поднесе извештај и платформу у писаној форми колико год да је шанса да он то заиста учини минимална онда би вредело размотрити евентуално учешће на седници. Није, међутим, суштина у повратку у парламент, него да Вучић положи рачуне и да га разоткријемо“, рекао је Јовановић телевизији Наша, а преноси Народна.

Јовановић је истакао да је Косово и Метохија за Народну странку ванредно важно државно и национално питање и да није спремна ни на какву колаборацију нити компромис са режимом по питању граница и суверенитета Србије.

„Није тајна да у странкама праве опозиције постоје разлике по питању Косова. Ми у Народној странци не сматрамо да би требало пустити Вучића да ‘прогута жабу’ и омогући Приштини чланство у УН, јер ће га наводно странци тако после лакше пустити низ воду. Напротив, не смемо да жмуримо морамо учинити све што је у нашој моћи да му то отежамо“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да Народна странка сматра да се питање Косова и Метохије не може посматрати као било које друго питање и да Вучић зато мора да објасни парламенту и грађанима шта је радио претходних седам година и шта се договарао са представницима међународне заједнице и Хашимом Тачијем.

„Зашто је привременим институцијама у Приштини предао српске судове на северу Косова, полицију, органе наше локалне самоуправе, зашто је дао међународни телефонски позивни број и омогућио чланство у Међународном олимпијском комитету, и то све док је тврдио да води 5:0 у преговорима“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да сматра да ће предстојећа седница Скупштине Србије показати да Вучић нема никакву платформу за Косово и Метохију и да је његова једина платформа обећање странцима из 2012. године да ће одустати од јужне српске покрајине.