Прочитај ми чланак

Јовановић: Град намерава да 12,5 ха зелене површине претвори у тајкунско насеље

0

Шеф одборника Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић оптужио је данас градске власти да намеравају да усвоје план којим ће 12,5 хектара земљишта на Чукарици, на ком је требало да буду изграђени парк и спортско-рекреативни центар, претворити у стамбено-комерцијално насеље са „минимумом“ зелених површина.

Обраћајући се новинарима уочи почетка седнице Скупштине града, Јовановић је оценио да је Београд „у канџама урбанистичке мафије коју директно подржава Српска напредна странка“.

„Дневни ред данашње седнице Скупштине града је потврда намере градске власти да сваки педаљ јавних зелених површина преда инвеститорима како би им повећала профит“, навео је Јовановић који је и потпредседник Народне странке.

Оценио је да је у Београду на делу „индустријски урбанизам под патронатом СНС“ и позвао грађане Чукарице да не дозволе да се на зеленој површини на крају Пожешке улице изгради „тајкунско насеље“ на 12,5 хектара.

„У Београду тренутно зелене површине и паркови чине тек 2,83 одсто површина а пошумљено је тек око 11 одсто територије главног града, што је далеко испод европског просека“, казао је шеф одборника СзС у Скупштини Београда.

Говорећи о данашњем усвајању ребаланса буџета ЈКП Градска чистоћа и Инфостан у Скупштини града, Јовановић је оценио да се из ребаланса види да та два предузећа планирају профит само у овој години од два милиона евра.

„Мислимо да је непристојно, нелегално и неморално да комунална предузећа бележе профит зато што је њихова мисија да пруже што квалитетнију услугу Београђанима по што нижој цени, да служе јавном интересу, да буду непрофитна а не машине за извлачење пара од ионако осиромашених Београђана“, казао је Јовановић.

Додао је да ће СзС и Народна странка, по рушењу власти СНС у Београду „на првим слободним изборима“ укинути Инфостан и инсистирати на комплетној департизацији градске управе што како је рекао, значи да више никада градски секретари и директори јавно-комуналних предузећа више неће бити партијски јуришници са купљеним дипломама без имало пословног искуства.