Прочитај ми чланак

Јовановић: Гордијев чвор морамо да пресечемо, Косово је данас суседна држава!

0

ceda jova

(Бета)
Београд — Лидер ЛДП поручио СНС да не треба да јој буде важнији ред унутар странке од реда у земљи. Чедомир Јовановић додаје да је Косово као сусед реалност.

Јовановић је рекао да се залаже за постизање договора са Приштином, јер се тиме омогућава трајан мир у региону.

„Од СНС очекујем да након сутрашњег председништва размишљају о будућности и преузму тежину проблема који прате њихово политичко деловање“, рекао је Јовановић након што је завршио састанак са Ивицом Дачићем о дијалогу Београда и Приштине.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да од Председништва СНС очекује да размишља о будућности и преузме терет одговорности као најјача странка у власти.

Он сматра да је без разлога створена лоша атмосфера јер сада није ни 1999. година нити је Брисел Рамбује. Јовановић је након консултација са премијером Ивицом Дачићем рекао да је Дачићу саветовао да почне да размишља о Србији и оценио да није само његова одговорност за оно што се данас у Србији догадја.

„Дачић је у праву, као што је то рекао и Вучић, сутра ће нам бити теже. Наша косовска агонија не може се завршити док се не суочимо са оним што смо сами себи учинили на Косову и не мислим да је уторак судбински дан за Србију – тада ће Кетрин Ештон почети да пише извештај комесарима ЕУ“ рекао је Јовановић и нагласио да на Косову живе Срби који су одавно напуштени од саме Србије.

„Ово није ни 1999. година, Брисел није Рамбује и на Косову не можемо да изгубимо бог зна шта. Тај Гордијев чвор морамо да пресечемо“ оценио је лидер ЛДП и подвукао да је без разлога створена лоша атмосфера за шта су одговорни лидери који су неодговорном политиком затровали Србију и од 2013 опет направили 1999. годину.

Он је нагласио да Србија све дилеме које је имала пре десет година има и сада и поновио став ЛДП да се жели договор са косовским албанцима не због датума за почетак преговора за чланство у ЕУ већ због тога што ће се, како је указао, на такав начин деци оставити регион у којем се време неће мерити од рата до рата.

Јовановић је рекао да је Косово данас суседна држава и да је то реалност.

„Нисам срећан због тога али то говорим зато што не желим ново Косово унутар Србије“, казао је Јовановић.

Он је властима поручио да треба да преузму терет одговорности и ако треба изгубе своје функције.

„Нека буду они ти који ће бити упамћени као нешто што је најлошије међу нама, али нека Србија добије своју перспективу или нека се повуку“, казао је Јовановић.

Лидер ЛДП-а је рекао да нема разумевања ни за председника Србије Томислава Николића јер је знао који га проблеми очекују када је изабран.

Јовановић је казао да „нема разумевања“ ни за саопштење Српске православне цкрве, којој је поручио да свој став није могла да потпише у име свих верника.

Премијер Србије Ивица Дачић данас је око 12 сати почео састанак са председником Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомиром Јовановићем о току преговора Београда и Приштине.

Пре тога Дачић је о решењу за Косово разговарао са представницима владајуће коалиције и челницима Демократске странке.