Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ ДСС: Измештање Музеја Николе Тесле на Савски трг велика је грешка

0

Уређење Савског трга и подизање споменика Стефану Немањи природно намећу да здање старе Главне железничке станице буде претворено у Музеј српске средњевековне државе. Овим би се, осим подсећања на славну и значајну историју стварања српске средњевековне државе и одавања дужне почасти утемељивачима српске државности, направила, уз враћање изворне Коруновићеве фасаде згради Поште 2 у Савској улици, складна и кохерентна целина.

Право место за Музеј Николе Тесле била би реконструисана зграда Старе електричне централе на Дорћолу, како је и било предвиђено плановима из 2017. године. Тада је чак Влада Републике Србије формирала министарску радну групу за реализацију овог пројекта, који је предвиђао да се поред музеја на том простору смести библиотека, научни кампус и научно-истраживачки центар. Потпуно је нејасно зашто се одустало од ове добре идеје, а Музеј Николе Тесле премешта на неадекватно место.

Измештање Музеја Николе Тесле у зграду некадашње Главне железничке станице на Савском тргу потпуно je погрешно и стога позивамо градске власти и надлежне републичке институције да се од њега одустане и да оба здања – и стара Главна жележничка станица и Електрична централа на Дорћолу – добију одговарајућу тј. најбољу могућу намену јер би то било од изузетног значаја за српску културу.