Прочитај ми чланак

Јоргованка или Вучевић уместо Вучића?

0

Најава Александра Вучића да ће се после избора дефинитивно повући са места председника највеће странке у Србији покренула је причу о његовом наследнику. И до сада је Вучић говорио да више неће бити председник странке, али овога пута је одлучио да то тако заиста и буде.

Наравно, Вучић не би био Вучић да не очекује да се његови сарадници не огласе молбама да остане, да је незаменљив, да без њега странка неће функционисати… Најнадахнутији би могли да изјаве да без њега нема ни живота, али за сада та активност молби и захтева није нарочито заживела. То додатно нервира Вучића, али реално они који би га молили да остане, морали би да га подсете на то што је обећао, па и због тога напредњаци ћуте.

Foto: Printskrin/RTS

Кључно питање је ко је најближи сарадник Александра Вучића, односно коме ће, макар и само формално препустити странку? Ко ће бити дете које је порасло, што би рекао Томислав Николић, када је детету Вучићу препустио странку и завршио своју политичку каријеру.

Дуго се у јавности спекулисало именом Небојше Стефановића, чак и данас та прича постоји јер Стефановић неће бити министар у новој Влади и помиње се да ће имати само страначку функцију. Последњи догађаји и јасан сукоб браће Вучић и Стефановића је такву опцију учинио немогућом.

Они неупућени су чак лицитирали именом Ане Брнабић, али озбиљни кругови на такве бесмислице нису ни реаговали.

Човек који је данас реално најближи Вучићу и кога сам Вучић изузетно цени је Владимир Ђукановић, кога бије глас да говори оно што Вучић мисли, а не сме да каже. Међутим, Ђукановић није човек који би могао да заузме ту функцију.

Много је младих лавова који се намећу својим Ким Џунг Ил начином обожавања великог вође. Дарко Глишић, близак Андреју Вучићу је један од њих. Други је Миленко Јованов, један од најагресивнијих у изјавама и вређањима. Јованов је принуђен на такво доказивање правоверности јер је пре само четири године говорио најстрашније ствари о Вучићу. За разлику од Александра Мартиновића, који је признао да је то радио јер је био глуп, Јованов до сада није објаснио зашто је Вучића оптуживао за продају Косова, за издају, зашто је говорио да њиме управљају западни моћници и тако даље и тако даље.

Сви поменути су у опцији да дођу на место председника СНС, али реално су они без шанси. Два најозбиљнија кандидата су Јоргованка Табаковић, гувернерка Народне банке Србије, и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Ово двоје су кандидати и за новог премијера, а име Милоша Вучевића се помиње и у причи новог директора БИА. Јоргованка је већ дуго на позицији гувернерке, нема превише страначких контаката, не може да угрози Вучића на било који начин, а могла би уз функцију председника странке да обавља и функцију председника Владе.

Милош Вучевић је своју лојалност доказао небројено пута, изабран је да баш он поднесе лажне кривичне пријаве против браће Вучић. Успео је да направи линк између Вучића и породице Балашевић, што је до пре неколико месеци изгледало апсолутно немогуће. Већ је био кандидат за председника Владе Србије, мада је о тој функцији размишљао и Игор Мировић. Али, Мировић није човек који се у јавности превише појављивао са неуравнотеженим изјавама, па самим тим није довољно близак браћи Вучић да би му понудли већу функцију од покрајинског премијера.

Борба за наследника Александра Вучића у СНС тек почиње. Квоте нису одређене, јер никад се не зна да ли ће Вучић опет понизити све сараднике својим избором како је то урадио када је Ану Брнабић поставио за премијерку. Ипак, овога пута Вучић не може да се поиграва, време велике народне подршке је прошло и место наследника повериће ономе кога сматра најлојалнијим. Да ли је то Милош Вучевић, показаће време.