Прочитај ми чланак

ЈOAНИКИЈЕВА порука Вучићу: Није било ни речи о одлагању устоличења

0

Иза нереда током устоличења митрополита црногорско-приморског на Цетињу стоји Мило Ђукановић, оценио је митрополит Јоаникије у интервјуу за Танјуг, који је објавио вече уочи устоличења лажну информацију да се тај догађај одлаже.

С обзиром на то да су сви режимски медији одмах преузели ту лажну вест са Танјуга (власници певач Жељко Јоксимовић и водитељка Јована), јасно је да им је информација пласирана из Вучићевог кабинета. Патријарх Порфирије је то одмах демантовао, а сада је и митрополит потврдио да се радило о лажној вести медија које контролише Вучић.

Није било померања, нити било каквог отказивања устоличења у ноћи између 4. и 5. септембра. Ниједног момента нисмо помислили да се то откаже – категоричан је митрополит, који је тиме директно демантовао и тврдње Александра Вучића да је дошло до отказивања церемоније.

Иза свих нереда на Цетињу стоји црногорски председник Мило Ђукановић, сматра митрополит Јоаникије.

– Подижући тензије, трудио се да скупу да политички карактер. Ми смо се трудили да скуп задржи верски карактер.

Он је са патријархом Порфиријем хеликоптером стигао на Цетиње, а јуче је саопштено да постоје пилоти који су одбили да превезу црквене великодостојнике до Цетињског манастира.

– Влада Црне Горе нам је, после дужег саветовања, а да се не би десило неко зло, обезбедила хеликоптер и безбедно смо дошли на Цетиње – испричао је митрополит.

Када је реч о темељном уговору између Српске православне цркве и црногорске владе, Јоаникије истиче да постоји добра воља обе стране.

– То је близу решења, ради се о прецизном формулисању. Место потписивања је ствар договора Синода СПЦ и Владе Црне Горе.