Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВА СЛИЧНОСТ Фотографије са Брда код Крања из 1991. и 2021. изазвале зебњу…

0

На друштвеним мрежама, широм бивших југословенских република, већ данима се дели ова упоредна фотографија.

Крвав рат који је уништио милионе живота и распарчао Југославију почео је у пролеће 1991. године, а на састанку у априлу исте године, лепо су се дружили, донели кључне одлуке и задовољно смешкали позирајући фоторепортерима председници шест република у оквиру СФРЈ (Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Словеније).

Место састанка исто: Брдо код Крања. Организатор исти: председник Словеније. Актери исти – председници Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе.

На фотографији из априла 1991. године, са домаћином Миланом Кучаном, задовољно позирају Слободан Милошевић, Фрањо Туђман, Алија Изетбегодић, Киро Глигоров и Момир Булатовић.

Иста екипа је уочи рата имала турнеју по Југославији, па су састанчили 28. марта у Сплиту (домаћин Туђман), 4. апила у Београду (домаћин Милошевић), 11. у Брду код Крања (домаћин Кучан), 18. у Охриду (домаћин Глигоров), 29. априла на Цетињу (домаћин Булатовић), а завршни састанак је био 6. јуна у Стојчевцу код Сарајева (домаћин Изетбеговић).

Одмах након тога крећу братоубилачки ратови широм Балкана и отцепљивање Република из састава Југославије.

На фотографији из маја 2021. године (тачно 30 година касније), са домаћином Борутом Пахором (шакама показује коме он са групицом око њега полаже рачуне), задовољно се смешкају: Александар Вучић (Србија), Мило Ђукановић (Црна Гора), Зоран Милановић (Хрватска), Стево Пендаровски (Македонија), Милорад Додик и Шефик Џаферовић (БиХ).