Прочитај ми чланак

Јеремић:На талас напада на Народну странку узјахали и неки који нису дубока државa

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће у наредним данима и недељама на ту странку уследити напади „како медија под контролом власти, тако и других“, чији је циљ стварање вештачких подела у Народној странци.

„Ударци ’дубоке државе’ на Народну странку су добра прилика да на том таласу зајашу и неки који нису ’дубока држава’, али из различитих разлога не желе добро Народној странци. Нема сукоба и подела у Народној странци. У нашој организацији различито мишљење није грех. То је људима тешко да схвате, пошто је једноумље постало саставни део живота и у власти и у опозицији“, рекао је Јеремић на састанку са председницима страначких одбора из Београда.

„Као што је јединство опозиције мајка свих предуслова за победу на изборима, тако је и јединство странке мајка свих предуслова да у уједињеном опозиционом фронту наше идеје и наши људи буду носећи чиниоци. Будемо ли подељени, играћемо статисте у туђој луткарској представи“, додао је Јеремић.

Јеремић је додао да су „приче да се странка осипа, руши и да постоје поделе“ почеле када је Народна странка остварила најбољи резултат од свог оснивања и самостално освојила 13 одсто на локалним изборима у Неготину и након што је показала зубе „дубокој држави“ откривањем имена и фотографије агента БИА Владимира Мацановића, који је на београдском аеродрому четири сата тукао и мучио Константина Катића.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, рекао је да је Народна странка покренула међународну акцију поводом мучења Катића и да се амбасадор Србије у САД Марко Ђурић „последње две недеље у Вашингтону бави искључиво тим случајем и објашњава необјашњиво, а тек ће морати да објашњава“.

Јеремић је истакао да би свака врста наступа опозиције који није заједнички имала „трагичне последице“, јер би омогућила наставак погубне владавине СНС-а, и да ће Народна странка учинити све да се постигне договор о јединству опозиције.

Председник Народне странке је додао да се нада како ће тај договор бити постигнут што пре, а да ће опозиција потом одлучити да ли ће заједно изаћи на изборе или их бојкотовати.

„Јединство опозиције ће пробудити наду, поготово у Београду, али и у целој Србији. Грађани ће у Београду ће одлучивати да ли ће изаћи на изборе на основу осећаја да ли има наде или је нема и гласаће за оне који имају заједничку листу на републичким изборима“, рекао је Јеремић.

„У Београду не можемо да победимо тако што ће се само пребројати листићи и наших гласова буде више. То се у диктатурама не дешава. Диктатуре не губе изборе, али диктатуре падају након што покушају да украду изборе”, навео је Јеремић.

Потпредседник Народне странке и повереник странке за Београд Здравко Понош рекао да је квалитет Народне странке то што се и „приликом откривања бруталних злоупотреба од стране власти понаша одговорно, а не популистички“, и као пример навео „начин на који је странка поступила када је откривено пребијање Константина Катића од стране припадника БИА“.

„У том случају смо показали и да смо државотворна странка и да нисмо злонамерни, јер нисмо ишли на рушење институција, него смо указали како се институције злоупотребљавају. Нисмо паушално напали БИА, чији су многи припадници погинули часно обављајући свој посао“, закључио је Понош.