Прочитај ми чланак

Јеремић: Вучић прави Велику Албанију, морамо га спречити да то уради

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је референдум о европском плану за Косово начин да се спречи председник Александар Вучић да направи “генерацијску одлуку са негативним последицама”.

“Данас је референдум о одбацивању тзв. немачко-француског плана једини ненасилан, легалан, демократски пут којим би могло да се спречи да буде спроведено у дело оно што је усмено договорено у Бриселу и Охриду”, казао је Јеремић у емисији Дан уживо.

Јеремић је рекао да је у кампањи прикупљања потписа за расписивање референдума о европском предлогу разговарао са грађанима, и да у Београду “шест од десет људи није ни чуло да се у том споразуму налази пркатично признање косова и чланство у УН”.

Лидер НС је рекао да ће власт покшати да “направи опструкцију” иницијативе за референдум, али да неће моћи да се сакрије да постоји изводљив пут да се народ изјасни.

Наводи да ако “прође” такозвани француско-немачки предлог за Косово, доћи ће до стварања “Велике Албаније”, нове сукобе на Балкану за пет-шест година, а Запад ће Вучићу дати још већу подршку.

Закон каже да предмет референдума не могу бити последице које проистичу из међународних споразума, али Јеремић каже да грађани могу да се изјашњавају о плану за Косово јер није међународни споразум.

Тек уколико се Србија сагласи са тим текстом, који Србију и Косово третира као једнаке, тада то постаје међународни споразум, оценио је Јеремић.

Додао је да, уколико овај план заживи, прва његова последица биће признање Косова од стране преосталих пет чланица ЕУ које то нису учиниле.

“Још увек није касно да се ‘спусти рампа’ на спровођење тога”, казао је он.

Рекао је и да ће, ако Србија прихвати предлог за Косово, за неку годину европски званичници доћи и са сличним планом за Републику Српску.

Упитан о могућим последицама одбацивања плана, међу којим се помињу економска изолација, па и санкције, председник Народне странке каже да то не говоре стране дипломате него представници власти у Србији.

“Дипломатски представници су говорили управо супротно – да санкције уопште нису тема”, рекао је Јеремић.

Према његовим речима, искуство показује да су такве претње – претње празном пушком.
Телеком – кључни доказ кад се буду “процесуирали представници власти”

Говорећи о лобирању Телекома да се не спомиње у извештају Европског парламента, Јеремић је рекао да га то не чуди, и да ће европски званичници имати “све више разумевања” за такве ствари док власт ради шта се тражи око Косова.

“Телеком ће једног дана бити међу кључним доказима кад се буду процесуирали носиоци актуелне власти”, казао је Јеремић.

Оценио је и да известилац ЕП за Србију Владимир Билчик “има проблем у комуникацији” због одбијања да да изјаве овим поводом.

Биће све више разумевања европских званичника за Телеком, литијум, ЕПС, уколико се настави овим путем, упозорио је лидер НС.

Јеремић неће да се меша у “политички обрачун” Бајден-Трамп

Упитан о истрази коју у Конгресу САД републиканска већина води против Хантера Бајдена, сина председника Америке, рекао је да је то део политичког обрачуна републиканаца и демократа.

Како је казао, ових дана је на суд ишао бивши председник Доналд Трамп, а у Конгрес републиканска већина покушава да доведе Бајдена и чланове његове породице

“Ја немам жељу, а ни правну обавезу, да се укључујем у политичке обрачуне у врху америчке политике”, казао је он.