Прочитај ми чланак

Јеремић: Тешко понижење у Белој кући је могло да се избегне

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је Србија могла да избегне „тешко понижење“ у Белој кући, али се то није догодило јер председник Србије Александар Вучић мисли да је довољно компетентан да сам одлучује о свему, иако није вичан ни дипломатији нити протоколу, што му се обило о главу у Вашингтону, где је својим понашањем и потписом нанео озбиљну штету националним интересима.

„Могао је да одлаже пут у Вашингтон до завршетка избора за председника САД у новембру. А ако је већ отишао у Белу кућу, лако је могао да спречи понижење седења на хоклици испред председника САД Доналда Трампа, само да је ангажовао Амбасаду Србије у САД, али ни то није учинио“, рекао је Јеремић у Крагујевцу на трибини одржаној поводом годишњице смрти једног од највећих српских дипломата Јована Ристића.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова, истакао је да је садашњи амбасадор Србије у САД Ђерђ Матковић „један од најбољих познавалаца дипломатског протокола у нашој земљи – бивши шеф протокола Министарства спољних послова“ који сигурно не би дозволио скандалозан третман у Белој кући.

„Матковић би сигурно дан уочи састанка питао протокол Беле куће где ко седи, ко доноси фасцикле, којим редоследом се потписује, где су камере, којим се редом ко обраћа… Он сигурно не би дозволио да се онако седи. Вучић је имао нашег најбољег ’протоколарца’ на располагању у граду, али га није укључио“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је, међутим, много већи проблем направљен преседаном премештања преговора у Белу кућу и потписивањем „низа проблематичних ствари, од којих је премештање Амбасаде Србије у Израелу из Тел Авива у Јерусалим само једна“.

„Србија је одлуком да премести амбасаду прекршила међународно право, јер Резолуција 478 Савета безбедности УН из 1980. године експлицитно обавезује све чланице УН да не отварају своје амбасаде у Јерусалиму. Америка је то прекршила 2018. године, то је испратила само Гватемала, а онда и Србија као тек трећа држава на читавом свету“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је косовска политика Србије „заснована на апелима да се поштује међународно право и Резолуција 1244“, а сада је сама Србија згазила међународно право.

Председник Народне странке је оценио да је Србија у тешкој, али не и у немогућој позицији.

„Када је реч о Косову и Метохији, то питање је једноставно, ми знамо шта не сме да се догоди – неприхватљива је било каква врста потписа Србије којом би се уз нашу вољу отуђио тај део наше територије. Није немогуће извући се из ове ситуације, поготово зато што је светска сцена све хетерогенија“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се може маневрисати ако имате добре намере, елементарно знање и ако нисте мотивисани искључиво опстанком на власти па дајете свакоме шта год тражи само да вас не дира“.

„Морате бити вођени уверењима и вредностима, а ако процените да нисте у стању да допринесете циљу, онда поднесете оставку, као што је то урадио и Јован Ристић“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да актуелна власт највероватније неће потписати независност Косова, и додао да је прошао и тренутак за поделу Косова и Метохије.

„Ако не потпишу, онда ће следећа власт моћи другачије да разговара са странцима. Више нико неће тражити такав потпис, него ћемо разговарати о нормализацији животних прилика како на Косову и Метохији, тако и у целом региону. То је добра вест, јер ако би Вучић признао Косово, џаба било што ћемо га тада лакше скинути са власти – као генерација бисмо понели велико проклетство, које бисмо пренели будућим поколењима“, закључио је Јеремић.