Прочитај ми чланак

Јеремић: Пријем Косова у Савет Европе је последица француско-немачког споразума

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да још од 2011. године постоји потребна двотрећинска већина у Савету Европе за пријем самопроглашеног "Косова“, али да процедура за пријем није покренута све до сада, а биће покренута у понедељак и то на основу француско-немачког споразума, што је још један доказ да је примена тог плана увелико почела.

„Даље спровођење тог плана мора бити заустављено док не буде почињена непоправљива штета по националне интересе Србије и док ’Косово’ не постане члан УН, а једини начин да то зауставимо је референдум о одбацивању ’француско-немачког’ споразума“, рекао је Јеремић у Јагодини, где је разговарао са грађанима који су потписивали иницијативу Народне странке за расписивање референдума.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да ће у понедељак у Стразбуру бити одржана седница Комитета министара држава чланица Савета Европе на којој ће се разматрати пријем самопроглашеног Косова у ту организацију.

„Тамо се гласа двотрећинском већином и Косово неспорно има ту већину, али је има још од 2011. године, па процедура никад до сада није била покренута. У понедељак ће по свој прилици бити, и то на основу документа у којем јасно пише ’на основу договора из Брисела и Охрида’“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да ће одржавање референдума о француско-немачком споразуму на којем ће народ одлучно рећи „не“ и одбацити тај документ натерати власт да своју политику усклади са вољом велике већине грађана, јер је више од 80 људи у Србији против тог споразума којим Србија практично признаје независност своје јужне покрајине.

„Веома је значајно што иницијативу Народне странке за расписивање референдума подржавају и друге политичке организације, и надам се да ће се иницијативи прикључивати све више странака како време буде одмицало, једна по једна домина буде падала и све више постајало јасно да је спровођење ’француско-немачког’ споразума заправо спровођење независности Косова и Метохије“, навео је Јеремић.

Јеремић је позвао све којима је стало да „ми не будемо прва генерација у историји Србије која се својевољно одрекла Косова и Метохије“ И да подрже расписивање референдума.

„Нико нема право да се у име Србије и у име свих прошлих и будућих генерација одрекне наше територије. Само народ може да одлучује о тако важним питањима, јер је народ носилац суверенитета и старији је од свих институција и појединаца“, рекао је Јеремић.

„Због тога смо данас у Јагодини, због тога обилазимо Србију и сваког дана смо у другом граду и прикупљамо потписе за референдум“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је до сада више од 20.000 грађана подржало расписивање референдума и да се скупљање потписа одвија очекиваним темпом.

„Када грађанима објаснимо о чему је реч и каква се издаја спрема, девет од њих десет потпише иницијативу за расписивање референдума, укључујући и оне који су наклоњени владајућим странкама“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је референдум о „француско-немачком“ плану за независност Косова и Метохије питање изнад странака и изнад политике, и да је то „генерацијско питање очувања достојанства, части и наде да ћемо у будућности живети у миру без нових ратова“.

„Једини начин да се избегну сукоби на Балкану, и то у блиској будућности, јесте да ’француско-немачки’ план буде одбачен“, рекао је Јеремић.

У Јагодини су данас са грађанима разговарали и шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић, посланица Народне странке Славица Радовановић и председник Покрета Ново лице Србије и народни посланик Милош Парандиловић.