Прочитај ми чланак

Јеремић: Пораз на референдуму био би први корак ка коначном паду режима

0

Дубоко укорењене аутократије не могу пасти преко ноћи, него из више корака, изјавио је председник Народне странке Вук Јеремић, који сматра да је у садашњој ситуацији референдум о француско-немачком предлогу о Косову једини изборни процес који режим председника Србије Александра Вучића може да изгуби.

„Већина грађана Србије се чврсто противи споразуму којим се утврђује независност Косова и Метохије и Вучићева власт је у том питању у дебелој мањини“, оценио је Јеремић у серијалу разговора Агреман за ФоНет о спољној политици Србије.

Према његовом виђењу, пораз на референдуму био би први корак ка коначном паду режима, као што је пораз Демократске партије социјалиста у Црној Гори на изборима 2020. године покренуо пад режима Мила Ђукановића.

Како је објаснио, Ђукановић је направио стратешку грешку, јер је „ударио“ на Српску православну цркву, а еквивалент те грешке код Вучића је прихватање француско-немачког предлога.

„Ситуација је таква да би овај режим успео да добије све изборне процесе на било ком нивоу, а ако би му зафалио неки од мандата, неки који су опозиција шаљу сигнале да су спремни да буду део те већине“, указао је Јеремић.

Оно што са сигурношћу може да тврди је да би међународна заједница „чувала Вучића као зеницу ока“, уколико се настави примена француско-немачког плана.

Тај усмени гарант морао би да буде ту, да му не фали длака са главе. Тада би му све било дозвољено, предочио је Јеремић.

„Ако прође тај план за Косово, зато што је Србија попустила под притиском и уплашила се од последица за европски процес, тада би касније дошао на ред и ‘француско-немачки план 2’ за Босну и Херцеговину, односно укидање аутономије Републике Српске“, предвидео је Јеремић.

Он је оценио да је француско-немачки план обавезујући само за Вучића, који се усмено сагласио са тим документом, али је упозорио да је примена плана већ почела прихватањем Декларације о принудно несталим особама.

„Тиме се отвара простор за астрономске тужбе косовских Албанаца, не само пред домаћим, већ и међународним судовима“, уверен је Јеремић.

Према његовом мишљењу, важно је да што пре престане примена тог плана, јер би његова даља имплементација могла да има несагледиве последице по државне и националне интересе када је реч о ступању Косова у чланство међународних организација.

„Овог тренутка једини начин да се заустави примена француско-немачког плана је да се распише референдум на којем би се народ, као главни носилац суверенитета, изјаснио о најважнијим питањима о којима не може самостално да одлучује само један човек, па макар био и председник Републике“, поручио је Јеремић.

Он је нагласио да председник Скупштине Србије Владимир Орлић није дозволио верификацију иницијативе у скупштини, али да су активисти Народне странке почели прикупљање 100.000 потписа, јер је референдум легално, легитимно, ненасилно средство и у политичком смислу једини пут који би могао да стави клип у точкове тог процеса.

Могуће је организовати референдум, иако је примена плана почела, сматра Јеремић и подсећа на референдум о изласку Велике Британије из Европске уније, референдум којим су Французи одбили Нацрт Устава ЕУ и референдум на којем је у Грчкој одбијен план ММФ и ЕУ за решавање финансијске кризе.

„Када народ да своју реч на легалном и легитимном референдуму, тада се више о томе не расправља, тада можете да седнтете за сто и видите како даље“, образложио је Јеремић.

Он се залаже за то да се, после одбацивања француско-немачког плана о Косову, настави преговарачки процес у оквиру црвених линија које је „исцртао народ, а не Вучић на Пинку“.

Јеремић је упозорио да би наставак примене плана довео до далеко већих нестабилности на Балкану, него у случају одбацивања на референдуму, алудирајући да би евентуално чланство Косова у Уједињеним нацијама отворило могућност уједињења са Албанијом.

„Не постоји ниједан инструмент међународног правног поретка који би спречио уједињене две пуноправне чланице УН у заједничку државу. Ако дође до уједињења по етничком принципу, тада се поставља питање и других граница на Балкану и можда неког будућег рата“, указао је Јеремић.

Он мисли и да би једна од последица француско-немачког плана могла бити и упитност важења Резолуције 1244, која се у том документу нигде не помиње.

Упитан да ли би међународна заједница сматрала Србију кривцем за неуспех дијалога, ако би одбацила план на референдуму, Јеремић се позвао на пример Кипра из 2004. године, када је постигнут договор у дијалогу са кипарским Турцима, који је довео до расписивања референдума на грчком и турском делу острва.

Кипарски Грци су одбили тај план на референдуму, а потом су примљени у чланство ЕУ, рекао је он и оценио да се то догодило зато што су после одбацивања плана знали како да се сачувају у дипломатском процесу.

Јеремић је подсетио и да рат у Украјини траје више од годину дана, а да је исто толико отворено и питање да ли ће Србија увести санкције Русији и шта ће бити последице ако то не учини.

„Могли смо да чујемо стотине изјава и претњи да ће, ако не уведемо санкције, уследити повлачење инвеститора и изолација, а се ништа није догодило и све је мање оних који о томе говоре“, проценио је Јеремић, уверен да је иста ситуација сада са француско-немачким предлогом.

Сада је иста серија претњи и ништа се неће догодити ни после одбацивања овог плана, као што се није догодило када је реч о санкцијама, али под условом да будемо мудри, сталожени и да не одустајемо од дипломатског анагажовања и процеса, оценио је Јеремић.

Он тврди да одржавање референдума зависи само од брзине којом ће се прикупити потписи грађана и да председник парламента неће имати избора него да испоштује народну вољу 100.000 бирача и допусти процес расписивања референдума.