Прочитај ми чланак

Јеремић одговорио на Вучићеве увреде

0

Председник Србије Александар Вучић гостовао је претходне вечери на телевизији Пинк где полемисао са видео снимцима представника опозиције. Међу онима који су се нашли на удару шефа српске државе био је и председник Народне странке Вук Јеремић.

Он је, у изјави за Нова.рс, рекао да је Вучић свом устаљеном маниру одговарао на питања које је сам саставио, док је полемисао са његовим видео снимком и да би му, да је био прекопута њега, одговорио на све што је рекао.

Током гостовања председника на ТВ Пинк, емитован је део изјаве Вука Јеремића који је за лидере српских представника на Косову и Метохији рекао да су криминалци.

„Расформирана је српска држава на територији КиМ. То је урађено кроз Бриселски споразум. Организовани криминал је заменио институције које су до тада постојале и ти криминалци који данас де факто управљају деловима територије где живи већински српско становништво. С једне стране сарађују с албанским криминалцима, али с друге стране учествују у тим диригованим, замишљеним позоришним представама у којима треба да се стекне утисак да је Србија на ивици рата, а да онда у последњем тренутку рат буде избегнут“, гласи изјава која је исечена и пуштена.

Вучић, наравно, није пропустио прилику да реплицира Јеремићу.

„Кад ви говорите о криминалцима, криминализујете свој народ, а ваши народни представници су судски доказани криминалци, попут Мирослава Алексића, оног понављача. Понавља разред. кад су рекли да треба да буде председнички кандидат, ја сам рекао ја нећу да се кандидујем. А овај други је осуђен за криминал у Новом Саду, а ови људи нису осуђени низашта. Знате зашто су криминалци? Зато што је то њему улазница у амбасаде стране, каже пустите ме да глумим Србина, а опет ћу да вам испоручим да нам Европа преузме преговоре или саветодавно мишљење Међународног суда правде, само ме вратите на власт како знате и умете. Дакле, уништили су земљу, довели нам царину на Јариње и Брњак још 2011. године“, рекао је Вучић.

Јеремић: Бестидне лажи!

У разговору за Нова.рс, Јеремић тврди да би, да је био у студију, имао неколико питања за шефа српске државе.

„Вучић је у свом синоћном наступу на Пинку у свом устаљеном маниру одговарао на питања које је сам саставио, и полемисао са мојим снимком. Да је којим случајем прекопута имао мене, одговорио бих му на све бестидне лажи које је изговорио, и поставио му серију питања. На пример, шта се налази у “француско-немачком плану” и како је на њега одговорио, с обзиром да су Бриселу саопштили да је званични одговор Београда стигао? Због чега још увек није послао писма председницима Русије и Кине у којем од њих тражи да у Савету безбедности УН блокирају сваки покушај остваривања чланства “Косова” у тој организацији, иако се на то јавно обавезао у скупштинској расправи? Због чега је Ана Брнабић у Берлину потписала споразум са Аљбином Куртијем у потпуно равноправном формату међународно признатих држава, чиме је направљен дипломатски преседан са озбиљним последицама за будућност? Како је могуће да је мишљење Међународног суда правде било неповољно за Србију, када је након њега море држава повукло признање “Косова”, а пре њега ниједна држава то није учинила? Због чега није дозволио ни да се расправља о резолуцији о Косову и Метохији коју је Народна странка предложила у Скупштини Србије, а данас са закашњењем и на невешт начин, покушава да спроводе у дело њене елементе, ван институционалног оквира и јединства које је у Скупштини по том питању могло бити постигнуто“, истиче Јеремић.

Он сматра да је емисија на ТВ Пинк јасно показала кога Вучић данас доживљава као највећег противника свог режима, како каже – с правом.

„Иако су ми приштинске власти забраниле улазак на територију Косова и Метохије, Народна странка је за викенд тамо основала Покрајински одбор. Једна смо од ретких политичких организација у Србији која је показала одважност и капацитет да то уради. Србија би у преговорима са Приштином и међународним званичницима требало да има чврсте ставове и не пристаје на даље уступке, а да јавно користи помирљиву реторику и тежи смиривању напетости. Вучић већ десет година ради управо обратно, са тешким негативним последицама: пристаје на све што од њега траже странци, а то покрива бомбастичним изјавама и режирањем немира на Северу, који се у једном тренутку могу измаћи контроли и довести до трагедије“, закључује Јеремић.