Прочитај ми чланак

Јеремић: Не треба искључити могућност притисака у вези са Републиком Српском

0

Председник Народне странке и бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да су могући нови притисци на званични Београд у вези са Босном и Херцеговином.

„Руководство Србије мора константно да показује неку врсту ’конструктивности’ Западу да избегло пацке због ситуације у Србији. Ако не буде простора да показује ’конструктивност’ по питању Косова и Метохије, онда ће покушати да показује ’конструктивност’ у разговорима о будућности Босне и Херцеговине, а то никако не може бити добра вест за Републику Српску и наше националне интересе у целини“, рекао је Јеремић Радио-телевизији Републике Српске.

 

Јеремић је подсетио да словачки дипломата Мирослав Лајчак није изасланик Европске уније само за преговоре Београда и Приштине, већ за цео Западни Балкан.

„Пошто се све више говори о питању Босне и Херцеговине, то у преводу значи припрему за покушај одузимања ингеренција Републици Српској“, прецизирао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Србија у преговорима о Косову и Метохији не би требало да пристаје на уцене.

„Искључиво од нас зависи да ли ће самопроглашено ’Косово’ стећи међународно правну афирмацију свог суверенитета кроз ступање у чланство УН. То је голи минимум који овог тренутка имамо у рукама, и то никако не бисмо смели да испустимо“, навео је Јеремић.

„Чланство Косова у УН значило би да смо ми тај део наше територије својевољно отписали“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да је „вашингтонски споразум“, који је председник Србије Александар Вучић потписао у Белој Кући, био коцкање које се није исплатило, прст у око Русији и нарушавање поверења према другим великим играчима, као и губљење кредибилитета према међународним институцијама, попут Савета безбедности УН, чију је резолуцију у вези са Јерусалимом Србија прекршила потписивањем тог споразума.

„Бојим се да такозвани вашингтонски споразум није пропао, бар када је реч о деловима тог документа који иду на штету Србији. Израел је, на пример, као последицу тог ’споразума’ признао Косово и успоставио дипломатске односе са Приштином, и та се ствар не може вратити у пређашње стање“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да се Србија тим „споразумом“ обавезала да наредних годину дана неће лобирати против признања самопроглашеног Косова, нити лобирати за „отпризнања“, а да се Приштина није обавезала да неће у свету билатерално лобирати за своје признање.